Sök

2016

20.12.16 09:53

Statens revisionsverk har publicerat en utredning om industriellt samarbete i HX-projektet

Statens revisionsverk (SRV) har publicerat en utredning om förutsättningarna för industriellt samarbete i HX-projektet som förbereder upphandlingen av jaktplan.  

I utredningen bedömer SRV nuvarande praxis vid industriellt samarbete, hur det fungerar och vilka förutsättningar det finns för det i HX-projektet, och konstaterar att även om industriellt samarbete ger upphandlingen extra kostnader, behövs det för att garantera försvarets försörjningsberedskap.

SRV konstaterar också att industriellt samarbete inte längre kan förutsättas på ekonomiska grunder. Författningsenligt och med tanke på den finska skattebetalaren kan industriellt samarbete endast motiveras med skäl som sammanhänger med landets försvar. Det är också skäl att uppmärksamma det industriella samarbetets konsekvenser för marknaden.

Försvarsministeriet har deltagit i beredningen av SRV:s utredning och anser rapporten vara en nyttig och behövlig öppning till en utvärdering av grunderna för industriellt samarbete. SRV konstaterar att beredningen av det industriella samarbetet i HX-projektet, som försvarsministeriet ansvarar för, utgående från utredningen har hög kvalitet och att för behovet av industriellt samarbete har argumenterats på ett trovärdigt sätt och att det har presenterats konsekvent.

Ur försvarsministeriets synvinkel är det också viktigt att det konstateras att även om det industriella samarbetet får upphandlingspriset att stiga så är det en investering i ett trovärdigt försvar. SRV påpekar i utredningen att inte heller i försörjningsberedskapens namn är det med nuvarande lagstiftning möjligt att med ekonomiskpolitiska motiveringar idka industriellt samarbete, vars samband med försvarsaspekterna är oklart.

Mera upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av chefen för materielenheten Olli Ruutu (olli.ruutu@defmin.fi eller tfn 0295 140 410) och regeringsrådet Jari Takanen (jari.takanen@defmin.fi eller tfn 0295 140 411.


Tillbaka till rubrikerna