Sök

2016

07.04.16 14:13

Statsrådet godkände principbeslut om tryggande av det finska försvarets teknologiska och industriella bas

Statsrådets allmänna sammanträde har i dag godkänt ett principbeslut om tryggande av det finska försvarets teknologiska och industriella bas. I beslutet definieras det finska försvarets kritiska kapacitetsområden samt de teknologier som är kritiska med tanke på hanteringen av dessa områden.

Enligt principbeslutet har den militära försörjningsberedskapen en särskild betydelse för Finland. En central aktör när det gäller att trygga de kritiska systemens funktionsförmåga och försörjningsberedskap är den inhemska försvarsindustrin. Eftersom den är en del av totalförsvaret, är den viktig för att flera centrala vapensystem ska kunna upprätthållas och utvecklas. Den inhemska försvarsindustrin är på flera sätt en integrerad del av det finska försvarssystemet.

I försvarsmaktens upphandling och forskning bör enligt beslutet de krav beaktas som tryggandet av det finska försvarets teknologiska och industriella bas ställer. Särskilt viktiga inom den närmaste framtiden är projekten för att ersätta marinens åldrande stridsfartygskapacitet och flygvapnets jaktplanskapacitet.

Principbeslutet har beretts som tjänsteuppdrag vid försvarsministeriet och försvarsmakten. I beredningen har arbets- och näringsministeriet, Försörjningsberedskapscentralen och föreningen Puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistys ry (PIA) deltagit.

Principbeslutet finns på försvarsministeriets webbplats på adressen http://www.defmin.fi/sv/publikationer/strategidokument/tryggande_av_det_finska_forsvarets_teknologiska_och_industriella_bas

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av enhetschef Olli Ruutu, tfn 0295 140 410 och specialsakkunnig Tommi Nordberg, tfn 0295 140 419.


Tillbaka till rubrikerna