Sök

2017

01.12.17 14:00

Försvarsministeriets arbetsgrupp för utvecklande av lagstiftningen om obemannad luftfart ur ett säkerhetsperspektiv har fått sitt betänkande klart

Försvarsminister Jussi Niinistö tillsatte den 25 november 2016 ett projekt med uppgiften att bereda förslag till ändringar i lagstiftningen som är nödvändiga för att man ska kunna ingripa i obemannad luftfart och drönarverksamhet samt klargöra befogenheterna inom försvarsförvaltningens område.

Antalet drönare och obemannade luftfartyg i Finland har ökat under de senaste åren och denna utvecklingstrend kommer att bli starkare också i framtiden. Anordningarna kan användas på ett sätt som medför fara eller de kan själva medföra fara t.ex. på grund av sina egenskaper, sin konstruktion, last eller sättet de används på. Med drönare och obemannade luftfartyg kan man störa eller förhindra myndigheternas verksamhet. Försvarsmakten har identifierat fenomenet och anser att hotet är betydande. Obemannade luftfartyg orsakar risker samt direkt fara för försvaret av landet och försvarsmaktens verksamhet.

Arbetsgruppen föreslår att lagen om försvarsmakten ska ändras så att till lagen fogas bestämmelser om ingripande i drönares eller obemannade luftfartygs framfart. Enligt propositionen ska försvarsmakten vid behov ha befogenheter att med hjälp av en teknisk anordning eller maktmedel ingripa i en drönares eller ett obemannat luftfartygs framfart på de områden som försvarsmakten förfogar över och under vissa förutsättningar utanför dem.

Avsikten är att polisen inte ska behöva svara för att säkerheten vid försvarsmakten upprätthålls i situationer där hotet från obemannad luftfart anknyter till försvarsmaktens verksamhet. Det är ändamålsenligt att försvarsmakten har befogenheter att skydda sina egna objekt och verksamheter också utanför de områden som försvarsmakten stadigvarande förfogar över, t.ex. när marinens fartyg rör sig till sjöss.

Försvarsmaktens befogenheter ska vara begränsade och användningen av dem ska alltid sammanhänga med genomförandet av försvarsmaktens lagstadgade uppgifter. Polisen ska också i fortsättningen ha den allmänna behörigheten på allmän plats och i lagen ska ingå bestämmelser om samarbete med polisen.

Ordförande för arbetsgruppen har lagstiftningsdirektör Hanna Nordström vid försvarsministeriet varit.

Försvarsministeriet sänder betänkandet på remiss 1.12.2017-31.1.2018.

Arbetsgruppens betänkande kan läsas (på finska) http://urn.fi/URN:ISBN:78-951-663-003-1

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, tfn 0295 140600 och regeringssekreterare Teija Pellikainen, tfn 02951 40606.


Tillbaka till rubrikerna