Sök

2018

11.12.18 08:59

Försvarsmakten skaffar nya inhemska fältradioapparater

Försvarsminister Jussi Niinistö har befullmäktigat Försvarsmaktens logistikverk att ingå ett kontrakt om upphandling av inhemska fältradioapparater från Bittium Wireless Oy.

Upphandlingen omfattar närradio, radio för fordon, utrustning för dessa, batteriladdare, utbildning i användningen samt applikationsutvecklingsmiljön.

Fältradioapparaterna ska inledningsvis användas av armén. Genom denna upphandling inleder armén processen med att stegvis ersätta de analoga fältradioapparaterna. De nya fältradioapparaterna, som baserar sig på programvaruteknik, levereras före utgången av 2020. I de programvarudefinierade radioapparaterna skapas en del av prestandan med hjälp av den programvara som används i radion. På det här sättet är det möjligt att utveckla radioapparaternas prestanda under hela deras livscykel med hjälp av programvaruutvecklingen. 

Det totala värdet av upphandlingskontraktet med moms är cirka 13 miljoner euro och dess direkta sysselsättande verkan inom landet ca 19 årsverken. I kontraktet ingår en reservering för tilläggsupphandling, enligt vilken Försvarsmakten har möjlighet att skaffa fler fältradioapparater och utrustning för dem, utbildning samt systemhantering för armén, flygvapnet och marinen. Värdet av reserveringen för tilläggsupphandlingen med moms är högst 257 miljoner euro.

I syfte att främja upphandlingsberedskapen ingick Försvarsmaktens logistikverk och Bittium Wireless Oy den 8 augusti 2017 ett intentionsavtal om leverans av fältradioapparater, och upphandlingskontraktet är en naturlig fortsättning på intentionsavtalet.

 

Mera information ges vid försvarsministeriet av Jouko Tuloisela, regeringsråd, tfn 0295 140 412, och vid Arméstaben av signalinspektör, överste Eero Valkola, tfn 0299 800 (växel).

 


Tillbaka till rubrikerna