Sök

2019

18.11.19 13:25

En ökning av det platsoberoende arbetet inom försvarsförvaltningen utreds

Försvarsminister Antti Kaikkonen har beslutat att det ska inledas ett utredningsarbete om att öka platsoberoende arbete och multilokalitet inom försvarsministeriets förvaltningsområde, dvs. Försvarsmakten, Försvarsförvaltningens byggverk och försvarsministeriet. I utredningsarbetet kartläggs på vilka sätt det ska vara möjligt att arbeta och vara verksam på flera orter inom försvarsförvaltningen på 2020-talet.

Inom försvarsförvaltningen möjliggörs platsoberoende arbete av distansarbete, decentraliserat arbete och lösningar som stöder rörligt arbete. Dessa används redan nu i stor utsträckning. Målet är att utvärdera erfarenheter och fördelar samt möjligheterna att öka det platsoberoende arbetet. I arbetet utreds också hur multilokalitet påverkar chefsarbetet och ledarskapet.

Dessutom ska man kartlägga hur försvarsförvaltningens talrika verksamhetsställen runt om i landet i större utsträckning än nuförtiden ska kunna utnyttjas som arbetsutrymmen för försvarsförvaltningens personal, och med vilka slags försök man kan påskynda ökningen av multilokalitet och distansarbete inom försvarsministeriets förvaltningsområde.

– Platsflexibla arbetsmöjligheter ligger i bästa fall i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse, säger försvarsminister Antti Kaikkonen. –Även om försvarsförvaltningens verksamhet är ganska utspridd, är det skäl att gå igenom 2020-talets möjligheter till regionalt flexibelt arbete, konstaterar Kaikkonen.

Uppdraget grundar sig på regeringsprogrammet för statsminister Antti Rinnes regering, där regionalisering och platsoberoende arbete framhävs starkt. Enligt regeringsprogrammet ska utnyttjandet av ny teknik på ett effektivt sätt främjas i syfte att möjliggöra ett flexibelt liv, arbete och företagande.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Jirka Hakala, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 140 005 och Sanna Poutiainen, direktör för koncernstyrningsenheten, tfn 0295 140 311.

 


Tillbaka till rubrikerna