Sök

2019

16.01.19 16:08

Försvarsministeriet kräver klarhet i undersökningen av missbruken samt i skillnaderna mellan och praxis i fråga om evenemang för intressentgrupper och övningar

Försvarsministeriet har i dag fått Huvudstabens utredning av hur den brottsmisstanke som är förknippad med den frivilliga övningen i Lemmenjoki har retts ut.  

Utgående från utredningen överväger ministeriet en justering av lagstiftningen så att en förundersökning vid Försvarsmakten gällande missbruk i fortsättningen också ska kunna inledas av någon annan än den disciplinära förmannen till den som misstänkts för missbruket.  Beslutet om att inleda förundersökning ska t.ex. kunna fattas av Huvudstabens juridiska avdelning.

Förundersökningen av militära brott anknyter till militärdisciplinsystemet. Med hjälp av det har man av tradition velat försäkra sig om att tröskeln för att ingripa i osakligt beteende i Försvarsmaktens verksamhet är lägre än annanstans i samhället. Eftersom Försvarsmaktens verksamhet siktar till en så effektiv verksamhet som möjligt under krigstid, måste man då kunna lita på att truppernas verksamhet är disciplinerad. Grunden till detta måste skapas redan i fredstid. 

Samtidigt vidtar ministeriet åtgärder för att informationsgången om brottsmisstankar ska bli bättre inom ministeriets förvaltningsområde och för att säkerställa att ministeriet informeras.

I fråga om vilken ställning kommendören för flygvapnet Sampo Eskelinen ska ha medan åtalet behandlas inleds vid försvarsministeriet en tjänstemannarättslig utfrågning.

Vidare vidtar försvarsministeriet åtgärder för att reda ut om de frivilliga övningar som ordnas av Försvarsmakten motsvarar syftet med dem enligt lagen. Ministeriet vill försäkra sig om att evenemang för intressentgrupper inte sammanblandas med övningar.

Ytterligare upplysningar vid försvarsministeriet ger kanslichef Jukka Juusti, tfn 0295 140 105, lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, tfn 0295 140 600, och kommunikationsdirektör Niina Hyrsky, tfn 0295 140 120.

Försvarsmaktens utredning om undersökningen av övningen i Lemmenjoki på finska här.


 

Tillbaka till rubrikerna