Sök

2019

28.11.19 14:05

Internationellt projekt som letts av Finland minskar miljöriskerna med tunga vapen

Finland har lett ett internationellt samarbetsprojekt för att minska miljökonsekvenserna av tunga vapen som nu slutförts. Huvudstaben har lett genomförandet av projektet och experter från Sverige, Danmark, Norge, Förenta staterna och Kanada har deltagit i det.

– Nu kan vi effektivare än tidigare minska riskerna med utsläpp av skadliga ämnen i marken. Anvisningarna erbjuder nya lösningar för skydd av grundvatten och rening av avrinningsvatten från skjut- och övningsområden, berättar planerare Sami Heikkilä från försvarsministeriet.

Huvudstabens miljöchef Terhi Svanström, som lett projektet, säger att man i projektet kunnat samla tidigare utspridd information om hur skjutning med tunga vapen och sprängningar påverkar miljön.  Samtidigt skapades ett förfarande för riskbedömning och val av de bäst lämpade riskhanteringsmetoderna.
 – Slutresultatet är ett omfattande informationspaket om skydd av miljön vid skjut- och övningsområden.

Rapporten har utarbetats så att den fungerar som anvisning för användare av skjutområden, myndigheter och miljökonsulter. Den behandlar miljökonsekvenserna buller, naturvärden och hantering av skadliga ämnen.

 – I projektet utarbetades även en process genom vilken mark- och vattenskyddet blir mer systematiskt i övningsområdena. Samtidigt har man tillsammans skapat en internationell inställning till miljökonsekvenserna av tunga vapen och utvecklat riskhanteringen i frågan, som också andra länder och internationella organisationer kan föra vidare.

Samarbetsprojektet inleddes 2015 på initiativ av Finland. Projektets publikation Environmental Protection of Heavy Weapon Range: Technical and Practical Solutions (EPHW) kan läsas på försvarsministeriets webbplats.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Sami Heikkilä, planerare, tfn 0295 140 452, och Terhi Svanström, miljöchef, Huvudstaben, tfn 0299 800.

 


Tillbaka till rubrikerna