Sök

2020

09.11.20 11:08

Försvarsmakten upphandlar stridsljus och igenkänningsblinkers för soldater

Försvarsminister Antti Kaikkonen har gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att med två inhemska importörer ingå ett avtal om upphandling av vapenljus, hjälmljus och igenkänningsblinkers för soldater.

Upphandlingen föregicks av omfattande fältförsök i Finland där lämpligheten och kompatibiliteten för sammanlagt 25 olika produkter som deltog i den kommersiella konkurrensutsättningen bedömdes.   

Vapen- och hjälmljusen levereras av Hantaurus SHOT Oy och igenkänningsblinkersen av Finnprotec Oy.

Anskaffningarna ingår i utvecklingsprogrammet för markförsvaret och utgör en del av utvecklandet av infanteriets mörkerstridsförmåga. Genom upphandlingarna bygger man upp infanteritruppernas förmåga att strida i mörker och under krävande synlighetsförhållanden.

De första produkterna levereras före utgången av 2021 och de tas i bruk från och med 2022.

Upphandlingens värde med moms uppgår sammanlagt till över en miljon euro. Försvarsmakten har en reservering för tilläggsupphandling i fråga om stridsljusen, vars totala värde med moms är ca 6 miljoner euro.

Ytterligare information om upphandlingarna:

Ett vapenljus är ett vapenmonterat ljus vars användningsändamål är t.ex. identifiering av objekt och möjliggörande av rörelse.

Ett hjälmljus är ett ljus som fästs på hjälmen eller på en bäranordning och som soldaten använder som arbetsljus i funktioner som kräver tilläggsbelysning, t.ex. vid kartläsning och lämnande av första stridshjälp, samt vid behov som signalanordning.

En igenkänningsblinker gör det möjligt att visuellt identifiera soldater, trupper eller farliga områden under varierande belysningsförhållanden samt ökar tjänstgöringssäkerheten i synnerhet vid mörkerstridsutbildning.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Jouko Tuloisela, regeringsråd, tfn 0295 140 412 och vid Arméstaben av infanteriinspektör, överste Rainer Peltoniemi, tfn 0299 800 (Försvarsmaktens växel).


Tillbaka till rubrikerna