Sök

2020

18.12.20 13:00

Mellanbetänkande om lagstiftningen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten har färdigställts

Försvarsministeriet tillsatte den 15 januari 2020 en arbetsgrupp med uppgiften att bedöma behoven att ändra lagstiftningen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten, och vid behov bereda ett förslag till revidering av bestämmelserna.

Arbetsgruppen har i dag den 18 december 2020 till försvarsministeriet överlämnat ett mellanbetänkande om behovet att ändra bestämmelserna om förundersökning av militära brott. I mellanbetänkandet föreslår arbetsgruppen att det till lagen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten fogas bestämmelser om huvudstabens och polisens rätt att självständigt besluta om inledande av förundersökning. Genom förslagen strävar man efter att förbättra oberoendet i fråga om förundersökningarna av militära brott och säkerställa ett effektivt realiserande av straffansvaret inom försvarsmakten.

Dessutom föreslår arbetsgruppen en ny bestämmelse om försvarsmaktens rätt att få handräckning av andra förundersökningsmyndigheter samt precisering av bestämmelserna om utredning av militära brott under undantagsförhållanden och vid störningar under normala förhållanden. Arbetsgruppen föreslår också flera mindre ändringar och preciseringar i bestämmelserna om utredning av militära brott. Syftet med ändringsförslagen är att säkerställa att bestämmelserna om förundersökning av militära brott är aktuella och att myndighetsresurser används effektivt och ändamålsenligt.

Avsikten är att mellanbetänkandet ska sändas på remiss i januari 2021. Arbetsgruppen kommer framöver att fortsätta att utveckla de övriga delområdena i lagstiftningen om militär disciplin och brottsbekämpning.

Mellanbetänkande om lagstiftningen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om mellanbetänkandet fredagen den 18 december samt den 28 december av Perttu Wasenius, regeringssekreterare (tfn 0295 140 603, fornamn.efternamn@defmin.fi) och vid huvudstaben den 21–23 december av Jouni Pulkkinen, militärjurist (tfn 0299 500 911).


Tillbaka till rubrikerna