Sök

2021

24.02.21 11:00

Arbetsgrupp föreslår möjlighet till distansuppbåd i exceptionella situationer samt förkortning av tidsfristen för avbrytande av den frivilliga militärtjänsten för kvinnor

Den 24 februari 2021 överlämnade en arbetsgrupp som tillsatts av försvarsministeriet sitt betänkande med ett flertal förslag till lagstiftningsändringar som syftar till att göra militärtjänsten smidigare.

I den gällande lagstiftningen finns ingen enhetlig bestämmelse om när militärtjänsten senast ska inledas. Enligt lagförslaget ska beväringstjänsten inledas senast under det år när den värnpliktige fyller 29 år.

Det föreslås att ansökan om frivillig militärtjänst för kvinnor tidigareläggs med ungefär sex veckor. Enligt förslaget ska ansökningarna lämnas in senast den 15 januari. Ändringen gör det möjligt att ordna urvalstillfällen för kvinnor samtidigt som uppbåd. Då kan även hälsoundersökningarna i samband med urvalen utföras i samma rytm som männens.

Tidsfristen för kvinnors rätt att avbryta den frivilliga tjänstgöringen förkortas från 45 dagar till 30 dagar efter dagen för inträde i tjänstgöringen. Detta förhindrar avbrytande efter antagningen till ledarutbildning och överföringar mellan grundenheterna till följd av detta.

Arbetsgruppen föreslår ändringar i värnpliktslagen i syfte att förhindra spridningen av en farlig smittsam sjukdom. Det ska bli möjligt att ordna uppbåd på distans i samband med pandemier. I dessa situationer är det försvarsministeriet som beslutar om undantagsförfaranden. Den värnpliktige kan däremot inte besluta om sätten att delta i uppbåd. Av samma orsak ska regionalbyråerna ges möjlighet att i samband med pandemier dra in repetitionsövningar och förordnanden till övningar.

I arbetsgruppens uppgifter ingick inte sådan mer omfattande utveckling av värnpliktssystemet och den frivilliga militärtjänsten för kvinnor som ska ses över i den parlamentariska kommitté som tillsattes av statsrådet den 5 mars 2020.

Ytterligare information om arbetsgruppens betänkande ges vid försvarsministeriet av Joona Lapinlampi, regeringssekreterare, tfn 0295 140 033, joona.lapinlampi(a)defmin.fi

 Arbetsgruppens betänkande 


Tillbaka till rubrikerna