Sök

2021

17.02.21 09:00

Den parlamentariska kommitténs arbete för att utveckla värnplikten framskrider

Arbetet i den parlamentariska kommitté som ska se över värnplikten och skyldigheten att försvara landet fortsätter. Kommittén har till uppgift att utreda utvecklandet av värnplikten och fullgörandet av skyldigheten att försvara landet. Målet är att upprätthålla en hög försvarsvilja och stärka jämlikheten mellan medborgarna. 

Utgångspunkten för kommittéarbetet är en skrivning i regeringsprogrammet, enligt vilken den allmänna värnplikten ska upprätthållas för det militära försvarets behov.

Värnplikten är en viktig hörnsten i Finlands försvar och en styrka som är målet med vårt arbete, säger kommitténs ordförande, riksdagsledamot Ilkka Kanerva.

Hur kan det nuvarande värnpliktssystemet stärkas?

I kommitténs preliminära iakttagelser har man identifierat sätt att stärka det nuvarande värnpliktssystemet utgående från kommitténs förutsättningar.

I fråga om militärtjänsten bör man hitta metoder till exempel för att minska avgångarna och effektivisera användningen av reserven. För uppbådens del undersöks olika alternativ för genomförande, genom vilka man utöver målen för det militära försvaret också kunde omfatta hela åldersklassen. Enligt en preliminär bedömning kan kontakten med hela åldersklassen ha positiva samhällseffekter.

Civiltjänsten kunde ha en mer kraftfull uppgift när det gäller att stärka den övergripande säkerheten och hantera störningssituationer i samhället. Den frivilliga militärtjänsten för kvinnor ska utvecklas, och man strävar efter att öka antalet personer som söker sig till tjänstgöring.

Militärtjänsten eller civiltjänsten är ett sätt att fullgöra den i grundlagen föreskrivna skyldigheten att försvara landet. En av kommitténs viktigaste uppgifter har varit att även överväga sätt att delta i försvaret som kompletterar värnpliktssystemet.  

Under våren 2021 ska kommittén utforska de olika utvecklingsalternativen ytterligare.

Kommitténs mandattid är 5.3.2020–31.10.2021. I kommittén sitter riksdagsledamöter från alla riksdagsgrupper.

Ytterligare information:
Kommitténs ordförande, riksdagsledamot Ilkka Kanerva, intervjuförfrågningar: julius.vierula@eduskunta.fi, tfn 050 470 5173.


Tillbaka till rubrikerna