Sök

2021

14.09.21 15:30

Försöket med gemensam inkvartering fortsätter

Försvarsministeriet har beslutat att fortsätta med försöket med gemensam inkvartering för beväringar till utgången av 2022. Målet är att ta i bruk gemensamma stugor i alla truppförband som utbildar beväringar och inom Norra Karelens gränsbevakningssektion. 

Genom att fortsätta försöket med gemensam inkvartering vill man samla in ytterligare erfarenheter av alla försvarsgrenar och Gränsbevakningsväsendet, närmare kartlägga effekterna på tjänstgöringsmotivationen samt få information från truppförband av olika storlek och på olika håll i landet. Hittills har erfarenheterna av försöket i huvudsak varit positiva och det har bedömts öka jämlikheten, tjänstgöringens smidighet och gruppsammanhållningen.
 
Försvarsmakten inledde ett försök med gemensam inkvartering år 2020 i vissa truppförband inom armén och försöket utvidgades 2021 till att omfatta marinen och flygvapnet. Under försöket inkvarteras manliga och kvinnliga beväringar som gett sitt samtycke till gemensam inkvartering i samma inkvarteringslokaler vid truppförbanden under alla utbildningsperioder. Försöket med gemensam inkvartering gäller endast inkvartering. De sociala utrymmena, bland annat tvättrummen och sanitetsutrymmena, är fortfarande separata för män och kvinnor.

Det är frivilligt att delta i försöket med gemensam inkvartering, och det förutsätts samtycke av alla som inkvarteras i en gemensam stuga. Den som ger sitt samtycke har rätt att när som helst återta sitt samtycke utan att behöva motivera sitt beslut.

Den personliga integriteten, säkerheten och välbefinnandet för de beväringar som inkvarteras i en gemensam stuga säkerställs genom utbildning i reglerna för gemensam inkvartering, övervakning av inkvarteringsarrangemangen och möjlighet att byta om någon annanstans än i stugan.

Försvarsministeriets förordning om en fortsättning av försöket träder i kraft den 22 september 2021 och gäller till den 31 december 2022. 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av regeringsrådet Minnamaria Nurminen, tfn 0295 140 602, och vid försvarsmakten av socialchefen Hannu Maijanen, tfn 0299 510 189.



Tillbaka till rubrikerna