Sök

2021

18.02.21 15:31

Försvarsmakten bereder upphandlingen av ammunition till tunga raketartilleripjäser

Försvarsmakten bereder upphandling av yttäckande (ER GMLRS AW) och på punktmål verkande (ER GMLRS UNITARY) ammunition till ett tungt raketartillerisystem. Förenta staternas kongress har behandlat offertbegäran.

Den upphandling av ammunition (ER GMLRS) som nu bereds kommer i betydande grad att förbättra de tunga raketartilleripjäsernas kapacitet och förlänga deras räckvidd. Till sin effekt motsvarar ER GMLRS - AW - och UNITARY-ammunitionen den GMLRS AW - och UNITARY-ammunition som försvarsmakten skaffade redan 2016.

Anskaffningen av den nya målsökande ammunitionen gör att man effektivare kan utnyttja de tunga raketartilleripjäser som förvärvades 2006 och man får också ett mera varierat utbud av ammunition till pjäserna. Användningen av målsökande ammunition möjliggörs av den uppdatering av raketartilleripjäsernas eldkontrollsystem som utfördes åren 2012–2015.

När yttäckande ammunition briserar sprider den splitter över målet. Ammunition med punktverkan å andra sidan grundar sig på spräng- och tryckverkan. Båda ammunitionsslagen har en räckvidd av ca 150 km. Produkten överensstämmer med Oslokonventionen om klustervapen.

Målet är att upphandlingskontraktet ska ingås under innevarande år. Leveranserna av anskaffningarna beräknas inledas 2024.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om upphandlingen av Jouko Tuloisela, regeringsråd, tfn 0295 140 412, och Pertti Holma, artilleriinspektör, överste, vid Arméstaben, tfn 0299 800 (växeln).


Tillbaka till rubrikerna