Sök

2021

05.05.21 15:04

Försvarsminister Kaikkonen till EU:s råd för utrikes frågor i Bryssel

 

Den 6 maj 2021 deltar försvarsminister Antti Kaikkonen i EU:s råd för utrikes frågor i sammansättningen försvarsministrar. Mötet hålls i Bryssel. Ordförande för mötet är Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. I samband med utrikesrådet ordnas ministerstyrelsemöten för Europeiska försvarsbyrån (EDA) och EU:s satellitcentrum (EU SATCEN).

Temat för utrikesrådets arbetssession, som sammanträder i sammansättningen försvarsministrar, är den s.k. strategiska kompassen. Diskussionen förs särskilt med fokus på EU:s militära krishanteringsinsatser. Finland främjar aktivt utvecklandet av krishanteringen i syfte att förbättra säkerheten i Europa och i dess grannskap, och den globala säkerheten i vidare bemärkelse.

Som avslutning på utrikesrådet diskuteras samarbetet mellan EU och Nato under en lunch, till vilken också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudits in. Finland har framhållit samarbetet mellan EU och Nato och att det bör fördjupas. Viktiga teman i samarbetet är för närvarande till exempel krishantering, bekämpning av hybridhot, militär rörlighet och cybersäkerhet.

 

Ytterligare upplysningar om mötet ges vid försvarsministeriet av Anna Ylöstalo, specialsakkunnig, tfn +358 295 140 027 samt vid kommunikationen av Emma Virkkunen, planerare, tfn +358 295 140 176.

 

 


Tillbaka till rubrikerna