Sök

2021

02.06.21 12:00

Försvarsministeriet fortsätter med utbetalningen av statsunderstöd till Försvarsutbildningsföreningen

Försvarsministeriet fortsätter att betala statsunderstöd till Försvarsutbildningsföreningen från och med juni. Tidigare blev man tvungen att avbryta utbetalningen av understödet från maj, eftersom ministeriet ville trygga användningen av statens medel under den tid utredningar av Försvarsutbildningsföreningens ekonomi pågick.

Försvarsministeriet har utrett användningen av Försvarsutbildningsföreningens statsunderstöd redan i ett par år och upptäckt brister i föreningens ekonomi. På basis av försvarsministeriets tilläggsutredningar och en utredning från Försvarsutbildningsföreningen är nu användningen av statsunderstödet för innevarande år och ekonomiförvaltningen i anslutning till det under kontroll. För närvarande finns det inget behov av att fortsätta med avbrottet i utbetalningen som en säkerhetsåtgärd i fråga om statens medel, och det statsunderstöd som innehållits i maj kan betalas till föreningen retroaktivt.

– Det är bra att man utifrån utredningarna fann en lösning så att Försvarsutbildningsföreningens fortsatta verksamhet kan tryggas. Försvarsutbildningsföreningen och tusentals frivilliga gör ett värdefullt arbete för försvaret, konstaterar kanslichef Jukka Juusti.

Försvarsministeriet fortsätter dock som övervakande myndighet att utreda användningen av tidigare års statsunderstöd. Målet är att i alla situationer trygga den lagstadgade verksamheten inom det frivilliga försvaret.

Försvarsministeriet beviljar årligen statsunderstöd för att stödja försvarsorganisationernas verksamhet. Försvarsutbildningsföreningen har sedan 2008 varit den största stödmottagaren. Föreningen ordnar säkerhets- och beredskapsutbildning på olika håll i Finland samt utbildning som främjar militär förmåga, både för soldater och för civila.

 Ytterligare information:  Teemu Penttilä, överdirektör, tfn 295 140 200 och Niina Hyrsky, kommunikationsdirektör, tfn 0295 140 120.

                                              


Tillbaka till rubrikerna