Sök

2021

23.12.21 11:36

Granskningen av användningen av Försvarsutbildningsföreningens statsunderstöd har slutförts

Försvarsministeriet har slutfört en omfattande fortsatt granskning av Försvarsutbildningsföreningens användning av statsunderstöd sedan 2011.

Vid granskningarna har det upptäckts felaktiga fördelningar av statsunderstöd i rättegångs-, indrivnings-, finansierings- och kommunikationskostnader. I fråga om dessa återkräver ministeriet 49 108 euro i statsunderstöd som beviljats föreningen jämte ränta. Felen har dock enligt försvarsministeriets bedömning inte orsakats av uppsåtlig eller brottslig verksamhet.

Försvarsministeriet har under ett par års tid granskat användningen av Försvarsutbildningsföreningens statsunderstöd på grund av oklarheter som upptäckts i dess ekonomi.  Inspektionerna har utförts i samarbete med Försvarsutbildningsföreningens så att det frivilliga försvarets lagstadgade verksamhet inte har avbrutits.  

Försvarsministeriet beviljar årligen statsunderstöd för att stödja försvarsorganisationernas verksamhet. Försvarsutbildningsföreningen har sedan 2008 varit den största stödmottagaren. Från och med 2020 har föreningen beviljats cirka 5 miljoner euro i statsunderstöd per år och före det cirka 2 miljoner euro per år.

Föreningen ordnar säkerhets- och beredskapsutbildning på olika håll i Finland samt utbildning som främjar militär förmåga, både för soldater och för civila.

Vid försvarsministeriet ges mer information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220 och Teemu Penttilä, avdelningschef, tfn 0295 140 200.

 

 


Tillbaka till rubrikerna