Sök

2021

01.07.21 12:36

JEF-ländernas försvarsministrar undertecknade ett styrdokument som ska styra den militära verksamheten

Försvarsministrarna för länderna inom JEF (Joint Expeditionary Force) sammanträdde 30.6–1.7.2021 i Helsingfors och undertecknade då ett politiskt styrdokument som ska styra den militära verksamheten och som kompletterar JEF:s samförståndsavtal från 2018. Utöver detta förde ministrarna scenariobaserade diskussioner där JEF-ländernas beslutsmekanismer och förutsättningar för samarbete övades.

Försvarsministrarna sammanträdde nu för första gången sedan 2019, eftersom det på grund av coronapandemin inte var möjligt att ordna något gemensamt möte i fjol. Finland understöder att det ordnas ministermöten årligen, eftersom de upplevs vara till nytta.

Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen var ordnandet av JEF-mötet direkt efter det nordiska Nordefco-försvarsministermötet i Finland ett bra bevis på hur olika arrangemang kring försvarssamarbete kan stöda och komplettera varandra.

En av JEF:s viktigaste verksamhetsformer är medlemsstaternas gemensamma övningar och insatser. Ramen för JEF-samarbetet kan användas för att stödja till exempel FN:s, Natos eller EU:s insatser. För varje uppgift och situation bildas alltid en skräddarsydd trupp, och varje land beslutar om sitt eventuella deltagande själv och i enlighet med sin egen nationella lagstiftning.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om mötet av Tatu Mikkola, äldre avdelningsstabsofficer, tfn 0295 140 006 och om kommunikationen kring mötet Aleksi Kuutio, specialsakkunnig, tfn 0295 140 128.


Tillbaka till rubrikerna