Sök

2021

14.12.21 10:00

Lagen om tillståndsplikt för fastighetsförvärv i fråga om aktörer från länder utanför EU- och EES-området har visat sig vara nödvändig

Lagen om tillståndsplikt för förvärv av fastigheter i fråga om aktörer utanför EU- och EES-området trädde i kraft för två år sedan, och enligt försvarsministeriets utredning har den visat sig vara nödvändig. 

Fram till den 30 november 2021 hade försvarsministeriet tagit emot 1101 ansökningar om tillstånd för fastighetsförvärv. Före utgången av november hade 1059 beslut fattats. Till privatpersoner beviljades det 888 tillståndsbeslut och till företag och sammanslutningar 171 tillståndsbeslut.

De största grupperna av sökande enligt nationalitet är medborgare i Ryssland, Ukraina, Kina, Förenta staterna, Schweiz, Storbritannien och Indien. Geografiskt fördelar sig de beviljade tillstånden tämligen jämnt mellan landskapen, men sett till nationalitet finns det skillnader i var de förvärvade fastigheterna är belägna. Merparten av fastigheterna har skaffats för boende- eller fritidsbruk. Cirka 80% av dem som beviljats tillstånd bor redan i Finland.

Tillämpning av lagen om statens förköpsrätt på vissa områden har övervägts mindre än fem gånger under lagens giltighetstid, men alla dessa fall har resulterat i frivilliga köp. Affärerna har ingåtts mellan finländska aktörer och förköp har övervägts för att trygga Försvarsmaktens eller Gränsbevakningsväsendets verksamhet och utveckla verksamheten.

Tillståndslagarna har haft en förebyggande effekt på oegentligheter inom fastighetshandeln.  Dessutom har försvarsministeriets lägesbild i fråga om ägandet av fastigheter förbättrats avsevärt.  Enligt försvarsministeriet har också myndighetssamarbetet fungerat väl.

Det behövs dock ytterligare preciseringar i både tillståndslagen och statens förköpslag.  Utvecklingsobjekt är bland annat frågor som gäller tillgång till information, identifiering av kunder, finansieringskällor för fastighetsaffärer och nationell säkerhet.

Målet är att utveckla lagstiftningen så att den genuint svarar mot de mål som ställts för dessa lagar och å andra sidan också mot framtida utmaningar. Försvarsministeriet har förberett sig på att beredningen av regeringspropositionen inleds våren 2022, om så fastställs.

https://www.defmin.fi/files/5302/Forsvarsministeriets_utredning_till_forsvarsutskottet.pdf

Ytterligare information ges vid försvarsministeriet av Sara Kajander, enhetschef, sara.kajander@gov.fi, tfn  0295 140 080 och Anu Sallinen, konsultativ tjänsteman, anu.sallinen@gov.fi, tfn 0295 140 335.


Tillbaka till rubrikerna