Sök

2021

23.12.21 19:42

Lagförslagen om smidigare militärtjänst träder i kraft 1.1.2022

Det görs ändringar i värnpliktslagen i syfte att förhindra spridningen av en farlig smittsam sjukdom. Det är möjligt att ordna uppbåd på distans i samband med pandemier. I dessa situationer är det försvarsministeriet som beslutar om undantagsförfaranden. Den värnpliktige kan däremot inte besluta om sätten att delta i uppbåd. Av samma orsak ges regionalbyråerna möjlighet att i samband med pandemier dra in repetitionsövningar och förordnanden till övningar.

Det sker förändringar i inledandet av beväringstjänsten. Beväringstjänsten ska inledas senast under det år den värnpliktige fyller 29 år.

Det görs en ändring av civiltjänstlagen som ska förtydliga situationen för personer som redan en gång vägrat och dömts för vägran att fullgöra civiltjänst. De vars åtal har förkastats förordnas inte längre på nytt att fullgöra sin civiltjänstplikt under fredstid. Motsvarande ändring görs också i värnpliktslagen i fråga om vägran att fullgöra värnplikt.

Bestämmelsen i värnpliktslagen om den sista möjliga tidpunkten för inledande av beväringstjänst ska tillämpas på beväringar som inleder sin beväringstjänst efter den 1 januari 2024.

RP 183/2021

Ytterligare information Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Joona Lapinlampi, regeringssekreterare, tfn 0295 140 033, joona.lapinlampi(a)gov.fi.

 


Tillbaka till rubrikerna