Sök

2021

31.05.21 09:00

Lönerna för krishanteringsuppdrag höjs

Lönerna för personer som tjänstgör i militära krishanteringsuppdrag höjs från och med den 1 juni 2021. Höjningarna baserar sig på det löneprogram för utveckling av lönen för krishanteringsuppdrag som ska genomföras 2021–2023. Försvarsministeriet och utrikesministeriet har berett programmet i samarbete.

Höjningarna genomförs på följande sätt: 

- Från och med den 1 juni 2021 träder det i kraft en höjning på 4 procent i fråga om uppgifterna i svårighetsklass 1–6 , samt i fråga om läkares uppgifter i svårighetsklass 10. 

- Från och med den 1 januari 2022 görs en höjning på 2 procent i fråga om samtliga uppgifter.

- Från och med den 1 januari 2023 görs en höjning på 2 procent i fråga om uppgifterna i svårighets-klass 1–9. 

Genom höjningen vill man trygga tillgången på krishanteringspersonal. Man har särskilt velat göra lönerna för personal som tjänstgör i krävande verksamhetsmiljö mer konkurrenskraftiga. Också den parlamenta-riska kommittén för krishantering fäste uppmärksamhet vid detta i sitt betänkande. 

I anslutning till detta har försvarsminister Antti Kaikkonen den 26 maj 2021 beslutat om en ändring av försvarsministeriets förordning om behörighetsvillkoren och anställningsvillkoren för den militära krishanteringspersonalen. Till lönen fogas en höjning ur ämbetsverkspotten på 1 procent och en generell förhöjning på 0,97 procent. Ämbetsverkspotten riktas till svårighetsklasserna 5–9 och den generella höj-ningen till samtliga svårighetsklasser. Ytterligare träder det i kraft en höjning på 4 procent i fråga om upp-gifterna i svårighetsklass 1–6 , samt i fråga om läkares uppgifter i svårighetsklass 10. Även dagpenningen för personer som rekryteras utanför Försvarsmakten och som genomgår krishanteringsutbildning juste-ras. 

Enligt försvarsminister Kaikkonen är det nu utarbetade programmet för utveckling av lönen en utmärkt fortsättning på den nivåhöjning på 5 procent som genomfördes  den 1 augusti 2020. 

– Utrikesministeriet och försvarsministeriet har haft ett fint samarbete i frågan. Det här är ett exempel på hur man under en svår tid också kan fatta bra beslut med tanke på personalen. Programmet för utveckl-ing av lönen för militära krishanteringsuppdrag 2021 –2023 höjer lönerna med i genomsnitt 6,4 procent. 

Enligt försvarsminister Kaikkonen följer man noggrant upp höjningens effekter på krishanteringsuppgif-ternas attraktionskraft och antalet sökande till dem. I den fortsatta utvecklingen av lönen ska man beakta resultaten av uppföljningen och fokusera på utmaningarna i rekryteringen.

– Det är viktigt att det även i fortsättningen finns tillräckligt med yrkeskunnig och motiverad personal för krishanteringsuppdrag, fastslår minister Kaikkonen.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Sami Roikonen, avdelningsstabsofficer, tfn 0295 140 442.



Tillbaka till rubrikerna