Sök

2021

22.04.21 14:06

Möjligheterna att inleda förundersökningar av militära brott utvidgas

Regeringen lämnade den 22 april 2021 en proposition till riksdagen som ska utvidga möjligheten att inleda förundersökning i fråga om militära brott.

För närvarande kan endast den misstänktes  disciplinära förman och åklagare besluta om förundersökning. Enligt förslaget ska förundersökning också kunna inledas av försvarsmaktens assessor, en militärjurist som är huvudstabens undersökningsledare samt polisen. Polisen ska också av ett särskilt skäl ha rätt att även överta undersökningen av ett sådant ärende där truppförbandet gör förundersökningen.

Genom förslagen strävar man efter att förbättra oberoendet i fråga om förundersökningarna av militära brott och säkerställa ett effektivt realiserande av straffansvaret inom försvarsmakten.

Dessutom föreslås i lagen en ny bestämmelse om försvarsmaktens rätt att få handräckning av andra förundersökningsmyndigheter. Hit hör utöver polisen Gränsbevakningsväsendet och Tullen.

Utredningen av militära brott vid störningar under normala förhållanden och under undantagsförhållanden preciseras så att vissa av bestämmelserna ska kunna tillämpas redan vid störningar under normalförhållanden, och andra först när det har konstaterats att i Finland råder undantagsförhållanden eller i lagen om försvarstillstånd avsett försvarstillstånd.

Lagarna i regeringspropositionen avses träda i kraft under 2021.

RP 61/2021 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten, 6 § i lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi och 31 § i lagen om gränsbevakningsväsendets förvaltning.

Ytterligare information 
Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Katariina Kuhanen, regeringssekreterare, tfn 0295 140 042

 

 


Tillbaka till rubrikerna