Sök

2021

09.02.21 09:27

Ny utredning lägger grunden för utveckling av lagstiftningen om sprängämnessäkerhet

Det har publicerats en slutrapport som är en del av ett forskningsprojekt som finansieras av försvarsministeriet. Forskningsprojektet gäller utnyttjande av kvantitativ riskbedömning vid beslutsfattandet om civila och militära sprängämnesanläggningar. Undersökningen är en grundutredning av den kvantitativa riskanalysen av sprängämnesanläggningar (quantitative risk analysis, QRA) och de förfaranden genom vilka QRA har tagits i bruk i lagstiftningen i vissa jämförelseländer.  Undersökningen ger information och synpunkter för den nationella debatten och utgör grunden för arbetet med att utveckla lagstiftningen om sprängämnessäkerhet. Undersökningen har genomförts i samarbete mellan Teknologiska forskningscentralen VTT och Aalto-universitetet. 

Undersökningen uppmuntrar till nationell dialog och jämförelse av alternativ

I undersökningen jämförs olika metoder som utvecklats för kvantitativ riskanalys av sprängämnesanläggningar. Det har tagits fram ett flertal metoder på olika håll i världen. Vid jämförelsen har man använt litteratur- och författningsöversikter, nationella och internationella expertintervjuer och kontakter, och man har antecknat synpunkter uttryckta av finländska experter på området.  Det finns många skillnader mellan metoderna bl.a. när det gäller deras användningsområde, detaljer, resultat och användbarhet.

Enligt rapporten är det skäl att i valet och utvecklandet av potentiell metod utarbeta både krav som metoden måste uppfylla och kriterier för hur bra varje metod är jämfört med någon annan. Vid valet av metod hjälper kraven till att gallra bort de metoder som inte lämpar sig för finländska förhållanden och det avsedda användningsändamålet för analyserna. Jämförelsekriterierna å sin sida stöder det slutliga beslutet om val av metod. 

Metoderna som används på den civila och militära sidan är vid en första anblick identiska. De beräknade riskmåtten och t.ex. de analyserade effekterna av sprängningarna är desamma. Skillnaderna i analyserna hänför sig till skillnaderna mellan tillämpningsobjekten.

Rapporten ”Kvantitatiivisen riskienarvioinnin hyödyntäminen siviili- ja sotilaspuolen räjähdekohteiden päätöksenteossa” som gäller utnyttjande av kvantitativ riskbedömning vid beslutsfattandet om civila och militära sprängämnesanläggningar på VTTs hemsida  

Ytterligare information:

Teknologiska forskningscentralen VTT Ab
Specialforskare Ilkka Karanta, chef för utredningsprojektet 
Tfn +358 20 722 4509
ilkka.karanta@vtt.fi

Försvarsministeriet 
Överingenjör Seija Miettinen-Bellevergue, ordförande för styrgruppen 
Tfn 0295 140 232
seija.miettinen-bellevergue@defmin.fi



Tillbaka till rubrikerna