Sök

2022

29.12.22 12:41

Ändringar inom försvarsministeriets förvaltningsområde vid årsskiftet


Ändringar i lönerna för personer i krishanteringsuppdrag

Lönerna för personer som tjänstgör i militära krishanteringsuppdrag höjs från och med den 1 januari 2023. Lönerna i fråga om krishanteringsuppgifter i svårighetsklass 1-9 stiger med två procent. Samtidigt höjs också ersättningen för inkomstbortfall till personer som rekryteras utanför försvarsmakten. Från och med den 1 januari 2023 uppgår dagtraktamentet för den som hör till manskapet till 75,80 euro, för underofficer till 78,96 euro samt för officer och specialofficer till 82,12 euro per dag. 

Höjning av beväringarnas dagpenningar och kvinnornas persedelpenning

Persedelpenningen för kvinnor som fullgör frivillig militärtjänst är 1,50 euro från den 1 januari 2023. Dagpenningen för manliga och kvinnliga beväringar är 5,40 euro, för den tid som överstiger 165 dagar 9 euro och för den tid som överstiger 255 dagar 12,50 euro. Reservisternas dagpenning är från ingången av 2023 5,40 euro. Kostpenningen för kommenderingsresor är 13,50 euro för varje påbörjat dygn. För kommenderingsresor utomlands betalas en kostpenning på 30 euro för varje dygn som resan beräknad från begynnelsetidpunkten har räckt.

Skärpt tillsyn över fastighetsinnehav

Lagarna som reglerar fastighetsköp av aktörer utanför EU- och EES-området skärps från och med den 1 januari 2023. Fastighetsförvärv får inte äventyra den nationella säkerheten. En ansökan om tillstånd kan avslås om den fastighet som ska förvärvas inte är lämplig för det ändamål som angetts i ansökan. I och med lagändringarna har staten förköpsrätt vid fastighetsköp för att säkerställa den nationella säkerheten. Staten har även förköpsrätt i fråga om fastigheter som är belägna högst 1 000 meter från Försvarsmaktens eller Gränsbevakningsväsendets objekt. Tidsfristen på tre månader från det att utnyttjandet av statens förköpsrätt upphört förlängs till fyra månader. Samtidigt ska statens förköpsrätt vara primär i förhållande till kommunens förköpsrätt.

Beväringar ska ha rätt till föräldraledighet också för adoptivbarn

En person som fullgör beväringstjänst eller deltar i en repetitionsövning ska ha rätt till föräldraledighet i samband med att ett eget barn föds eller ett eget adoptivbarn placeras hos personen. En värnpliktig ska ha rätt till föräldraledighet oberoende av om det är fråga om ett biologiskt barn eller ett adoptivbarn. Ändringen träder i kraft från början av 2023.

 

 


Tillbaka till rubrikerna