Sök

2022

05.04.22 18:44

Anslagen för försvaret höjs avsevärt

Vid de ramförhandlingar som avslutades den 5 april 2022, och som gäller planen för de offentliga finanserna 2023–2026, har regeringen beslutat att anvisa tilläggsfinansiering på sammanlagt cirka 2,2 miljarder euro till försvarsanslagen. Detta innebär att försvarsmaktens anslag ökas med cirka 788 miljoner euro 2023 och med cirka 408−536 miljoner euro per år 2024−2026.

Regeringen har för försvarsmaktens del återkallat den ramnedskärning på 35 miljoner euro som man beslutade om vid ramförhandlingarna våren 2021, och som riktade sig till både verksamhet och materielanskaffningar. Dessutom bereder regeringen vårens andra tilläggsbudget så att försvarsanslagen för 2022 höjs med cirka 700 miljoner euro. Innehållet i dessa tilläggsresursbehov kommer att preciseras ytterligare och de ingår i den tilläggsbudgetproposition som är under beredning och som regeringen överlämnar till riksdagen i maj.

– Kriget i Europa har grundligt förändrat vår säkerhetspolitiska omgivning. Därför har vi beslutat att göra betydande ytterligare satsningar på försvarsmakten. Syftet är att trygga vår försvarsförmåga i alla situationer, säger försvarsminister Antti Kaikkonen

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina den 24 februari 2022 är säkerhetsläget i Europa det allvarligaste på decennier. Spänningarna avspeglar sig också på Nordeuropa, och konsekvenserna av Rysslands invasion för Finlands säkerhetspolitiska omgivning kommer att bli långvariga. Förändringen i den militära omvärlden förutsätter en omedelbar och permanent höjning av nivån på försvarsanslagen. Säkerhetsläget kommer fortsättningsvis att vara spänt och svårt att förutse.

Stärkandet av försvarsförmågan innebär bland annat en förbättring av driftsäkerheten hos försvarsmaktens materiel som redan är i bruk, anskaffning av materiel och ammunition, utökning av repetitionsövningar och ytterligare personal. Detta förutsätter en omedelbar ökning av försvarsanslagen på kort och medellång sikt. 

 

Verksamhetens nivå och personalen

För försvarsmaktens omkostnader anvisas under ramperioden 2023–2026 en årlig nivåhöjning på 129- 201 miljoner euro, som riktas till följande delområden:

- Försvarsmaktens personal, som i enlighet med Statsrådets försvarsredogörelse (SRR 2021:78) utökas med 500 årsverken under de närmaste åren. Personalökningarna gäller både den civila och den militära personalen och de införs redan 2022.

- Antalet avtalsbundna soldater, som utökas med cirka 180−230 årsverken från nuvarande cirka 350 årsverken.

- Antalet repetitionsövningar, som utökas med en årlig deltagarökning på cirka 10 000 reservister från nuvarande 19 300 reservister.

- Försvarsmaktens resurser för upprätthållande av den dagliga verksamhetsnivån, som säkras (såsom övervakning och tryggande av den territoriella integriteten, övningsverksamhet och bränslen)

- Nivån på materialets underhåll som höjs

- För fastighetsutgifter som ökar av beredskapsorsaker, inklusive energiprishöjningar.


Anskaffning av försvarsmateriel

Regeringen beslutade att det för anskaffning av försvarsmateriel under ramperioden 2023–2026 ska anvisas ett tillägg på sammanlagt cirka 1,5 miljarder euro för att förbättra den nationella försvarsförmågan. De här projekten inleds med en beställningsfullmakt på 1,75 miljarder euro för förstärkt försvarsförmåga 2022, som ingår i vårens tilläggsbudget och gäller till 2027. Tillsammans med tilläggsbudgeten för 2022 uppgår den sammanlagda upphandlingen av försvarsmateriel till ca 2 miljarder euro.

Med finansieringen upphandlas bland annat pansarvärnsvapen och luftvärnsvapen, utrustning för stridande, materiel för artilleribeskjutning och fältunderhåll samt robotar till sjö- och luftförsvaret.

Det frivilliga försvaret

Statsunderstödet för stödjande av försvarsorganisationers verksamhet höjs med knappt 3,2 miljoner euro till sammanlagt 8 miljoner euro, vilket svarar på medborgarnas behov att i större utsträckning än tidigare delta i det frivilliga försvarsarbetet och den frivilliga försvarsutbildningen. Den frivilliga försvarsutbildningen stöder i synnerhet det lokala försvaret och är därmed ett betydande tillskott i utvecklandet av kapaciteten hos försvarsmaktens trupper. Genom att statsunderstödet höjs, ökar Försvarsutbildningsföreningen sin utbildningsvolym och samtidigt förbättras andra försvarsorganisationers handlingsberedskap.  

Planen för de offentliga finanserna omfattar också så kallade tekniska ändringar i fråga om finansieringsprofilen för strategiska projekt och personalens löner.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Miikka Pynnönen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 570 4119  och Kristiina Olsson,  ekonomidirektör, tfn 0295 140 220.

 


Tillbaka till rubrikerna