Sök

2022

18.05.22 13:43

Finland och Sverige utvidgar samarbetet vid upphandling av försvarsmateriel

Försvarsminister Antti Kaikkonen har gett försvarsmakten fullmakt att underteckna verkställighetshandlingarna om beredningen av en gemensam upphandling av en eldhandvapenfamilj för Finland och Sverige samt om anslutningen till ramavtalet mellan Försvarets materielverk i Sverige och Saab Dynamic AB om pansarvärnsvapen. 

Verkställighetshandlingen Implementing Arrangement for Joint Procurement of Small Arms Family inleder förberedelserna inför en gemensam finsk-svensk upphandling av en eldhandvapenfamilj med följande artiklar: stormgevär, halvautomatiska och helautomatiska gevär, självskyddsvapen, manuellt laddade prickskyttegevär och militärhagelgevär. Eventuella kommande upphandlingar förutsätter ett separat beslut.

Verkställighetshandlingen Implementing Arrangement for Joining the Framework Agreement Anti-Tank Systems ger för sin del Finland en möjlighet att använda ramavtalet mellan svenska Försvarets materielverk och Saab Dynamics AB om pansarvärnsvapen. Ramavtalet omfattar NLAW-robotar, Carl-Gustav 84-granatgevär, A4-pansarskott, ammunition och utbildningsutrustning till dessa vapen. Eventuella upphandlingsbeslut enligt ramavtalet förutsätter ett separat beslut.

Verkställighetshandlingarna är en fortsättning på det avtal som Finland och Sverige undertecknade i september 2021 och som gällde eldhandvapensystem och tillhörande teknik. De gemensamma upphandlingar som verkställighetshandlingarna möjliggör förbättrar tillgången till försvarsmaterial av avgörande betydelse i Finland och Sverige när länderna kan agera via samma kommersiella avtal.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Frans Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 021. 



Tillbaka till rubrikerna