Sök

2022

22.08.22 10:11

Försvarsministeriets utredning om Afghanistan har publicerats

Försvarsministeriets utredning om Finlands deltagande i de afghanska krishanteringsinsatserna åren 2002–2021 har blivit klar. Utredningen behandlar de olika faserna i Finlands deltagande i de afghanska krishanteringsinsatserna och bedömer utifrån försvarsförvaltningens synvinkel konsekvenserna av deltagandet för olika sektorer, även med beaktande av konsekvenserna för Finlands försvarspolitik och nationella försvar. I utredningen ingår även ett separat avsnitt om evakueringsinsatsen under sensommaren 2021.

- Två decennier av deltagande i insatsen är en lång tid för den finska militära krishanteringen. Jag ville som tjänstemannauppdrag låta utföra en intern utredning inom försvarsförvaltningen om insatsens olika faser, förluster och erhållna fördelar samt om de resurser som använts för insatsen. Utifrån denna utredning kan jag konstatera att försvarsförvaltningen har gjort sitt yttersta för att genomföra insatserna med hjälp av de resurser som ställts till förfogande, säger försvarsminister Antti Kaikkonen

Försvarsministeriets utredning är en del av försvarsförvaltningens konsekvensbedömning av deltagandet i Afghanistan. Statsrådets helhetsbedömning av krishanteringsinsatsen i Afghanistan samordnas av Utrikesministeriet och ska genomföras och lämnas till riksdagen under 2022.

Försvarsministeriets utredning om Afghanistan 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Tatu Mikkola, äldre avdelningsstabsofficer, tfn +358 295 140 006.  




Tillbaka till rubrikerna