Sök

2022

21.04.22 14:09

Reformer i skytteträningen inom den frivilliga försvarsutbildningen bereds

Försvarsministeriet tillsatte den 20 april 2022 en arbetsgrupp för att bereda brådskande författningsändringar i Försvarsutbildningsföreningens utbildningsverksamhet. Målet med arbetsgruppens arbete är att göra det möjligt att använda försvarsmaktens vapen och patroner i Försvarsutbildningsföreningens utbildningar samt att bredda innehållet i den skytteutbildning som Försvarsutbildningsföreningens ger. Arbetsgruppen har dessutom som mål att precisera den reglering som gäller utbildningen som Försvarsutbildningsföreningen tillhandahåller utomlands.

På basis av gällande lagstiftning har det inte varit möjligt att skjuta med försvarsmaktens vapen i Försvarsutbildningsföreningens övningar. Försvarsmaktens vapen ska då ändringen genomförts hanteras under försvarsmaktens övervakning.

Intresset för frivillig försvarsutbildning har ökat märkbart. En effektiv och mångsidig skytteträning är en viktig del av denna utbildning, och behovet av sådan träning har ökat under den senaste tiden. Ändringarna syftar också till att så snabbt som möjligt öka möjligheterna till frivillig träning i försvarsfärdigheter.

Arbetsgruppens mandattid är 21.4-31.6.2022. Arbetsgruppens projektsidor finns här: https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=PLM004:00/2022

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Timo Tuurihalme, ordförande för arbetsgruppen, regeringssekreterare, tfn 02951 40119.

 

 


Tillbaka till rubrikerna