Sök

2022

28.04.22 08:57

Regeringens proposition om lagstiftningsändringar inom den frivilliga försvarsutbildningen på remiss

Försvarsministeriet har berett en regeringsproposition om ändring av lagen om frivilligt försvar och skjutvapenlagen. Propositionen sänds den 27 april 2022 på en snabb remiss som pågår en vecka.

Syftet med ändringarna är att i större utsträckning göra det möjligt att använda försvarsmaktens och Gränsbevakningsväsendets skjutvapen i den skytteutbildning som Försvarsutbildningsföreningen ordnar. Målet är samtidigt att ordna en allt mångsidigare skytteutbildning.

I och med ändringarna ska Försvarsutbildningsföreningen ha möjlighet att sända deltagare till militär utbildning som ordnas av utländska väpnade styrkor och internationella organisationer. Regleringen om utbildning som Försvarsutbildningsföreningen ordnar utomlands ska även preciseras.

Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

Intresset för den frivilliga försvarsutbildningen har ökat kraftigt. En effektiv och mångsidig skytteträning är en viktig del av denna utbildning, och behovet av sådan träning har ökat. Ändringarna syftar också till att så snabbt som möjligt öka möjligheterna till frivillig träning i försvarsfärdigheter.

Regeringspropositionen kan läsas på webbplatsen utlåtande.fi.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Timo Tuurihalme, ordförande för arbetsgruppen som berett ärendet, regeringssekreterare, tfn 0295 140 119.

 

 





https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=97a2557d-5a27-4c5c-8c0e-b769ce82d583

Tillbaka till rubrikerna