Sök

2022

25.05.22 14:00

Regeringens proposition om lagstiftningsändringar inom den frivilliga försvarsutbildningen till riksdagen

Regeringen lämnade den 25 maj 2022 till riksdagen en proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om frivilligt försvar och skjutvapenlagen. Den arbetsgrupp som berett ärendet överlämnade sitt betänkande till försvarsministeriet måndagen den 23 maj 2022. Arbetsgruppens betänkande var enhälligt.

Syftet med ändringarna är att göra det möjligt att använda försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets skjutvapen, vapendelar och patroner i större utsträckning än för närvarande i Försvarsutbildningsföreningens skytteutbildning som främjar den militära förmågan. Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att i utbildningen också använda försvarsmaktens löspatroner för stormgevär och övningsammunition för luftvärnsmaskingevär och lätta granatkastare. Målet är samtidigt att möjliggöra en allt mångsidigare skytteutbildning.

I och med ändringarna ska Försvarsutbildningsföreningen ha möjlighet att sända deltagare till militär utbildning som ordnas av utländska väpnade styrkor och internationella organisationer. Regleringen om utbildning som Försvarsutbildningsföreningen ordnar utomlands ska även preciseras.

Lagförslagen föreslås träda i kraft i juli.

Intresset för den frivilliga försvarsutbildningen har ökat kraftigt. En effektiv och mångsidig skytteträning är en viktig del av denna utbildning, och behovet av sådan träning har ökat. Ändringarna syftar också till att så snabbt som möjligt öka möjligheterna till frivillig träning i försvarsfärdigheter.

Läs regeringens proposition i sin helhet på riksdagens webbsida.

Du kan bekanta dig med lagstiftningsprojektets material på webbplatsen för statsrådets projektportal.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Timo Tuurihalme, ordförande för arbetsgruppen som berett ärendet och föredragande för regeringspropositionen, regeringssekreterare, tfn 0295 140 119.


Tillbaka till rubrikerna