Sök

2022

20.10.22 13:54

Regeringens proposition till riksdagen: Fastighetsförvärv får inte äventyra den nationella säkerheten

Regeringen lämnade den 20 oktober 2022 sitt förslag om att utveckla lagstiftningen om tillsynen av fastighetsinnehavet till riksdagen. Regeringen föreslår preciseringar i lagen om tillståndsplikt för vissa fastighetsförvärv, lagen om statens förköpsrätt inom vissa områden och förköpslagen. Den arbetsgrupp som berett ärendet överlämnade sitt betänkande till försvarsministeriet den 23 juni 2022.

Det föreslås att det till tillståndslagen fogas ett tillägg om att fastighetsförvärv inte får äventyra den nationella säkerheten. En ansökan om tillstånd kan avslås om den fastighet som ska förvärvas i verkligheten inte är lämplig för det ändamål som angetts i ansökan. Enligt förslaget ska försvarsministeriet även få en mera omfattande rätt att få uppgifter samt rätt att utreda finansieringen av fastighetsförvärvet och finansieringens ursprung.

I och med lagändringen har staten förköpsrätt vid fastighetsköp om det är nödvändigt för att säkerställa den nationella säkerheten. Staten ska även ha förköpsrätt i fråga om fastigheter som är belägna högst 1 000 meter från Försvarsmaktens eller Gränsbevakningsväsendets objekt. Tidsfristen på tre månader från det att utnyttjandet av statens förköpsrätt upphört ska förlängas till fyra månader. Samtidigt föreslås att statens förköpsrätt ska vara primär i förhållande till kommunens förköpsrätt.

Lagförslagen planeras träda i kraft vid ingången av 2023.

Lagen om tillståndsplikt för vissa fastighetsförvärv och lagen om statens förköpsrätt inom vissa områden trädde i kraft i början av 2020. Avsikten med de preciseringar som nu föreslås är att få lagarna att fungera bättre, möta de mål som ställts upp för lagarna på ett bättre sätt och förutse framtida lagstiftningsbehov. Ett mål är dessutom att förtydliga vilka rättigheter och skyldigheter fastighetsägarna har.

Regeringens proposition finns att läsa i sin helhet på riksdagens webbplats.

Lagstiftningsprojektets material finns att läsa på webbplatsen för statsrådets projektportal.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Joona Lapinlampi, regeringssekreterare, tfn +358 295 140 033; Anu Sallinen, konsultativ tjänsteman, tfn +358 295 140 335 och Joonas Laito, sakkunnig, tfn +358 295 140 071.


Tillbaka till rubrikerna