Sök

2022

05.03.22 09:00

Uppbyggandet av luftvärnets höghöjdsluftvärnsförmåga framskrider

Försvarsminister Antti Kaikkonen har beslutat att fortsätta förhandlingarna med två företag när det gäller utvecklingen av luftvärnets höghöjdsluftvärnsförmåga. 


Försvarsmaktens logistikverk sände i oktober 2020 en anbudsförfrågan om höghöjdsluftvärn till fem företag: Diehl Defence (Tyskland), Israel Aerospace Industries (Israel), Kongsberg Defence & Aerospace AS (Norge), MBDA (Storbritannien) och Rafael Advanced Systems (Israel).  Den första förhandlingsronden för projektet för utveckling av luftvärnets höghöjdsluftvärnsförmåga avslutades i och med mottagandet av de preliminära anbuden i november 2021 och en bedömning som gjordes på basis av dem, där man lade särskild vikt vid de offererade luftvärnsrobotsystemens prestationsförmåga. På basis av bedömningen fortsätter förhandlingarna med de två företagen: Israel Aerospace Industries och Rafael Advanced Systems.   


Målet är att upphandlingsbeslutet om det system som valts ska kunna fattas i början av 2023. 


Den kapacitet som ska upphandlas är en del av luftförsvaret som helheten och av ett mer omfattande utvecklingsprogram kring det. Genom projektet bygger vi upp en bättre höghöjdsluftvärnsförmåga än den vi har för närvarande för luftvärnet och ökar dess räckvidd märkbart. Höghöjdsluftvärnsförmågan byggs upp genom att upphandla ett luftvärnsrobotsystem, som möjliggör avvärjning på alla flygnivåer. De eventuella delsystem som ska upphandlas är en robotlavett, en radar och robotar, och en integration som hänför sig till dessa. 


I statsrådets försvarsredogörelse fastställdes det 2021 att luftvärnets höghöjdsluftvärnsförmåga ska förbättras och bekämpningskapaciteten ökas genom det luftvärnsrobotsystem som ska upphandlas under redogörelseperioden. 


Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Frans Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 021 och vid arméstaben av luftvärnsinspektör, överste Mikko Mäntynen, tfn 0299 800 (Försvarsmaktens växel).  



Tillbaka till rubrikerna