Sök

2022

05.10.22 08:44

Utredning: Många orsaker till att vindkraftsprojekt inte kan genomföras – näringar och befintlig infra förklarar situationen i olika regioner

Vindkraft kan spela en viktig roll i övergången till fossilfri energiproduktion. Många vindkraftsprojekt framskrider dock inte till genomförandet i Finland. En utredning som arbets- och näringsministeriet och försvarsministeriet beställt granskar hindren för vindkraftsprojekt i Finland.

Försvarsmakten har före utgången av september 2022 inom hela Finland gett cirka 18 500 positiva utlåtanden om vindkraft med tanke på territorialövervakningen. Produktionen omfattar cirka 1 100 kraftverk. Arbets- och näringsministeriet har tillsammans med försvarsministeriet utrett varför en betydande del av vindkraftsprojekten på fastlandet i Finland inte framskrider till byggnads- och produktionsfasen, även om projektet har fått ett positivt utlåtande av Försvarsmakten om konsekvenserna för territorialövervakningen. 

En snabb ökning av vindkraftsandelen i energiproduktionen är ett viktigt sätt att bygga upp ett fossilfritt samhälle. Därmed spelar vindkraften en viktig roll i den finländska energihelheten och bland annat i uppnåendet av klimatmålen. Utredningen genomfördes av konsultföretaget FCG Finnish Consulting Group. 

Flera olika orsaker utgör hinder för vindkraftsprojekt – i östra och norra Finland behövs ett bättre stamnät

Det finns många orsaker till att vindkraftsprojekt inte kan genomföras. I de flesta fall är orsakerna kopplade till naturvärden, de vanligaste till skyddet av hökfåglars och vargars revir, till motstånd från lokala medborgare och politiker samt till konkurrenssituationen mellan projektutvecklare. Även vid ingående av avtal om arrende av mark kan situationer uppstå som förhindrar att projekten genomförs. De regionalt prioriterade orsakerna hänför sig oftast till näringarna och den befintliga infrastrukturen, som behövs som stöd för vindkraftsbyggandet. 

”De regionala skillnader som framkom i rapporten var ganska förståeliga. Hinder som uppstår till följd av naturvärden finns också i hela landet, men vissa arter kan förekomma mer i vissa landskap och på detta sätt bli ett typiskt hinder för landskapet. I södra Finland är bebyggelsen så tät att det är svårt att bygga vindkraftsparker. Å andra sidan väntar projekten i östra och norra Finland på investeringar i stamnätet och annan infrastruktur. Samtidigt möjliggör insjöområdena i östra och mellersta Finland inte byggande av omfattande parker. I norr har renskötseln å sin sida en tydlig inverkan på den långsamma utbredningen av vindkraften. Däremot hittades det inte några landskapsspecifika skillnader i attityderna”, säger Jan Tvrdy som leder FCG:s affärsverksamhet för stadsplanering. 

Tillförlitliga forskningsdata och öppen växelverkan ökar sannolikheten för att projekten ska lyckas

I slutsatserna i FCG:s rapport anges att verksamhetssätten och tolkningen av författningarna behöver förenhetligas. Dessutom framgick det av utredningen att sannolikheten för att projekten genomförs kan förbättras bland annat genom att man ökar forskningsdata om vindkraftens konsekvenser för olika näringar och djurarter.  

”De aktörer vi intervjuade tror att när informationen om vindkraftens konsekvenser för olika näringar och djurarter ökar, förändras attityderna till vindkraft. Projektaktörerna upplevde också att en öppen diskussion och interaktion med olika intressentgrupper har bidragit till projektens framskridande och påverkat attityderna positivt”, konstaterar Tvrdy.

Utredningen genomfördes med hjälp av enkätundersökningar och kompletterande intervjuer. Enkäterna riktades till aktörer inom vindkraftsprojekt och representanter för tekniska väsendet i kommunerna. Enkäten var anonym och respondenten fick lämna sina kontaktuppgifter för eventuella fortsatta frågor, om hen så önskade. Sammanlagt 19 av 30 projektaktörer svarade på enkäten. Kommunernas svar å andra sidan uppgick till 25. Enkäten sändes till alla 293 kommuner i Fastlandsfinland. Nio kompletterande intervjuer gjordes. 

Rapporten på finska (pdf)

Ytterligare information: 

Jan Tvrdy, direktör, FCG Finnish Consulting Group, tfn 050 590 2832 

Outi Vilén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7016

Anu Sallinen, konsultativ tjänsteman, försvarsministeriet, tfn 029 514 0335


Tillbaka till rubrikerna