Sök

2022

19.12.22 13:30

Utredningsgrupp rekommenderar inte ett totalförbud mot ryskt fastighetsinnehav

Den förvaltningsövergripande utredningsgrupp som utrett ett totalförbud mot ryskt fastighetsinnehav anser att ett totalförbud inte är någon effektiv eller ändamålsenlig begränsande åtgärd.

Utredningsgruppen anser att i nuvarande säkerhetsläget den gällande lagstiftningen och de nya myndighetsbefogenheterna att övervaka fastighetsaffärer som träder i kraft vid ingången av 2023 ger myndigheterna effektiva metoder att vid behov skydda samhällets vitala funktioner mot hot som hänför sig till fastighetsägande. Genom mer långtgående allmänna begränsningar som riktas mot enskilda staters medborgare och samfund skulle man inte effektivt kunna ingripa till exempel i fastighetsägar- och innehavsarrangemang av bulvankaraktär.  Utredningsgruppen konstaterar att de visumbegränsningar som trädde i kraft den 30 september 2022 redan har minskat ryssarnas fastighetsaffärer i Finland.

Utredningsgruppen kommer att fortsätta med sitt arbete. I följande fas av projektet granskas bland annat hur bostadsaktier och hyresbostäder som innehas av aktörer utanför EES- och EU-området kan övervakas, och vad det skulle kräva samt på vilka andra sätt man kan skärpa lagstiftningen eller utvidga de nuvarande befogenheterna till exempel i fråga om bakgrundskontroll av befintligt ägande.

Försvarsministeriet tillsatte den 4 november 2022 ett projekt för att utreda ytterligare begränsningar i utländska fastighetsförvärv. Den första fasen av det tvådelade projektet blev klar den 19 december 2022. Den andra utredningen om andra eventuella utvecklingsbehov som gäller övervakningen av fastighetsköp lämnas senast tisdagen den 28 februari 2023.

Utöver försvarsministeriet har det i arbetsgruppen ingått företrädare för jord- och skogsbruksministeriet, justitieministeriet, inrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet, utrikesministeriet, miljöministeriet, statsrådets kansli, finansministeriet, Försörjningsberedskapscentralen, centralkriminalpolisen, Forststyrelsen, Lantmäteriverket, huvudstaben, Gränsbevakningsväsendet, Senatkoncernen, Skyddspolisen och sekretariatet för säkerhetskommittén. 

Utredningsgruppens arbetsgruppspromemoria: https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=PLM011:00/2022

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Jenni Herrala, ordförande för utredningsgruppen, lagstiftningsråd, tfn 0295 140 601, och Sara Kajander, vice ordförande för utredningsgruppen, enhetsdirektör, tfn 0295 140 080.

 


Tillbaka till rubrikerna