Sök

2023

14.11.23 08:04

Finland ansluter sig till politisk förklaring om ansvarsfull militär användning av artificiell intelligens

Finland har anslutit sig till en politisk förklaring om ansvarsfull militär användning av artificiell intelligens och autonomi.

Försvarsminister Antti Häkkänen godkände en proposition om Finlands anslutning till den politiska förklaringen den 25 oktober 2023. Den politiska förklaringen som beretts under ledning av Förenta staterna offentliggjordes den 13.11.2023 i New York.

”Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens inom militär teknik har påskyndat åstadkommandet av en reglering. Finland har stött denna utveckling på lång sikt. Artificiell intelligens och den maskinautonomi som den möjliggör har blivit allt viktigare inte bara i de egentliga vapensystemen utan också till exempel när det gäller framtagande och planering av, och i logistiken kring lägesbilder. Med hjälp av regleringen av artificiell intelligens och autonoma vapensystem utvecklar vi vår egen försvarsförmåga tillsammans med våra allierade”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Enligt Häkkänen finns det utöver etiska frågeställningar också försvarsindustriella och handelspolitiska möjligheter i frågan, eftersom kunskapsbasen för artificiell intelligens och maskinautonomi är stark i Finland.

”Den politiska förklaringen skapar en grund för att främja regleringen i samarbete med Förenta staterna och andra AI-skickliga stater som anslutit sig till förklaringen. De deltagande staterna förbinder sig till tio principer som ska främja ansvarstagande och säkerhet vid militär utveckling och användning av artificiell intelligens och autonoma funktioner. Staterna betonar att principerna i internationell rätt och internationell humanitär rätt ska iakttas”, säger Häkkänen.

Det väsentliga vid militär användning av artificiell intelligens och autonomi är att den används på ett moraliskt, etiskt och juridiskt riktigt sätt. Det förutsätter att systemet i princip har planerats och testats på rätt sätt i förhållande till sin uppgift. Dessutom åläggs ansvaret och begränsas användningen enligt en tydlig befälskedja. Syftet med den politiska förklaringen är att säkerställa en ansvarsfull utveckling och användning under hela systemets livscykel, bland annat genom utbildning, testning, riskbedömning och riskhantering, försiktighetsåtgärder, laglighetsbedömningar och tillsyn.

Detta är ett politiskt åtagande som inte skapar nya rättsliga förpliktelser för dem som anslutit sig till förklaringen. Finland deltar i den internationella dialogen för att vidareutveckla och konkretisera principerna i förklaringen. Den politiska förklaringen står öppen för anslutning av stater och framöver är målet ett så brett internationellt engagemang som möjligt för de principer som anges i förklaringen.

Förklaringen

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Pekka Appelqvist, forskningsdirektör, tfn 0295 140 360, och Milla Virtanen, specialsakkunnig, tfn  0295 140 034

 


Tillbaka till rubrikerna