Sök

2023

21.04.23 11:15

Finlands stöd till Ukraina fortsätter

Finland ska leverera försvarsmateriel för utbildning av ukrainska soldater i insatsen EUMAM Ukraine. Republikens president fattade beslut i ärendet den 21 april 2023 på framställning av statsrådet. 

Målet för EU:s gemensamma biståndsinsats är att erbjuda 30 000 ukrainska soldater grund- och specialutbildning. Utbildningen sker i Polen.

– Ukraina behöver stöd av många olika slag. Vi deltar i EU:s utbildningsinsats genom att utbilda ukrainska soldater och med behövligt materialbistånd, berättar försvarsminister Antti Kaikkonen.

Detta är den femtonde försvarsmaterielhjälpförsändelsen från Finland till Ukraina. Ersättningen av det försvarsmaterielbistånd som ingår i leveransen beräknas kosta Finland 78 miljoner euro. Ersättningsvärdet av alla försvarsmaterielpaket som Finland levererat till Ukraina uppgår nu till cirka 990 miljoner euro.

Av operativa skäl och för att garantera att hjälpen säkert når fram informeras det inte närmare om vad biståndet innefattar eller om leveranssätt eller tidsplaner.

I det ytterligare bistånd som Finland bidragit med har både Ukrainas behov och försvarsmaktens resursläge beaktats.

Ytterligare information ges av Miikka Pynnönen, försvarsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 140 117.


Tillbaka till rubrikerna