Sök

2023

09.11.23 13:36

Huvudstaben föreslås få nya befogenheter i brottsbekämpning

Regeringen beslutade den 9 november på framställning av försvarsminister Antti Häkkänen att till riksdagen överlämna en proposition med förslag till en ny lag om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten.

Det föreslås att huvudstaben ska få i ny uppgift att förhindra och avslöja militära brott. Förberedelse till och försök till olika allvarliga egendomsbrott samt allvarliga militära brott bör kunna förhindras eller en redan påbörjad gärning avbrytas effektivt och utan dröjsmål för att brottsbekämpningen ska vara så effektiv som möjligt.

I den gällande lagen föreskrivs det inte uttryckligen att någon viss aktör ska förhindra och avslöja militära brott. Målet är inte att begränsa polisens allmänna behörighet inom brottsbekämpning, utan polisen ska fortfarande ha rätt att åta sig och utföra brottsbekämpningsåtgärder.

I regeringspropositionen föreslås det också nya bestämmelser om allmänna befogenheter som gäller huvudstabens alla brottsbekämpningsuppdrag. De föreslagna befogenheterna är snävare än polisens.

Regeringen föreslår att huvudstaben mer självständigt än tidigare ska kunna använda hemliga metoder för inhämtande av information för att avslöja och förhindra brott.

”Syftet med regeringens proposition är att förhindra interna och externa hot som avsiktligt riktas mot försvaret och försvarsindustrin. Sådana hot kan riktas mot Finland till exempel av främmande staters underrättelsetjänster, enskilda personer eller organisationer”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Syftet med propositionen är också att möjliggöra brottsbekämpningssamarbete mellan huvudstaben och polisen, Gränsbevakningsväsendet och Tullen i större utsträckning än i den gällande lagen. Det finns behov för detta i vissa krävande situationer där det behövs samarbete mellan flera myndigheter. Målet är en flexibel och ändamålsenlig användning av resurserna. Bestämmelserna kommer således att ha positiva effekter på samarbetet mellan olika brottsbekämpningsmyndigheter, upprätthållandet av lägesbilden och för att olika myndigheter inte ska utföra överlappande arbete. Ett ytterligare mål är att förbättra informationsgången mellan myndigheterna.

Enligt propositionen ska övervakningen av försvarsmaktens brottsbekämpningsuppgifter effektiviseras.

Underrättelsetillsynsombudsmannen ska också övervaka försvarsmaktens användning av hemliga metoder för inhämtande av information. Riksdagens underrättelsetillsynsutskott ska utöva parlamentarisk tillsyn över verksamheten.

Lagändringarna avses träda i kraft vid ingången av 2025.

Regeringens proposition kan läsas i sin helhet på riksdagens webbplats 

Du kan bekanta dig med lagstiftningsprojektets material på webbplatsen för statsrådets projektportal

Ytterligare information ges vid försvarsministeriet av äldre regeringssekreterare Anna Gau, tfn +358 295 140 085


Tillbaka till rubrikerna