Sök

2023

28.08.23 12:14

I försvarsbudgeten beaktas Finlands Natomedlemskap och stödet till Ukraina

Budgetförslaget för försvarsministeriets förvaltningsområde 2024 uppgår sammanlagt till 6,0 miljarder euro, vilket är 116 miljoner euro (2 procent) mindre jämfört med årets budget. 

Minskningen jämfört med den ordinarie budgeten för 2023 beror i huvudsak på nivåsänkningen 2024 av den ökning av försvarsmaterielanskaffningar som föranletts av förändringarna i den militära omvärlden, på beredskapen 2023 för valutakursförluster vid multirollflygplanupphandlingen samt på en ändring i behovet i fråga om mervärdesskatteutgifter inom förvaltningsområdet.

I budgetpropositionen har man beaktat regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos riktlinjer för ökningar och minskningar av utgifterna inom förvaltningsområdet.

Försvarsbudgeten tryggar försvarsmaktens verksamhet

Försvarsmaktens omkostnadsanslag ökas med cirka 237 miljoner euro. Ökningen föranleds av en nivåförhöjning till följd av förändringarna i omvärlden, lönejusteringar som baserar sig på statens avtalslösning samt pris- och kostnadsnivåjusteringar. I försvarsmaktens omkostnadsanslag föreslås dessutom utifrån regeringsprogrammet ett tillägg på 50 miljoner euro för försvarsmaktens verksamhetsbehov.

Anslagsökningen stärker försvarsförmågan ytterligare, svarar på de krav som Finlands Natomedlemskap ställer på försvarsförmågan och stöder Finlands verksamhet som medlemsland i Nato. 

Försvarsmakten ersätts för försvarsmateriel som levererats till Ukraina

Budgetförslaget omfattar 1,5 miljarder euro för försvarsmaterielupphandlingar, vilket är cirka 100 miljoner euro mindre än i 2023 års ordinarie budget. Den minskade anskaffningen av försvarsmateriel jämfört med den ordinarie budgeten för innevarande år beror på att den anskaffningsökning av försvarsmateriel som förändringen i den militära omvärlden förutsätter 2024 är cirka 323 miljoner euro lägre än 2023.

I budgetförslaget anvisas 242 miljoner euro för ersättningsanskaffningar för försvarsmateriel som levererats till Ukraina. Med anslaget upphandlar försvarsmakten ersättande prestationsförmåga i stället för den kapacitet som överlåtits till Ukraina.
Budgetförslaget innehåller två nya beställningsfullmakter. För upphandling av försvarsmateriel föreslås en beställningsfullmakt på 117 miljoner euro. Utgifterna för upphandlingen infaller under åren 2024–2028. Genom fullmakten utvecklas logistiksystemets prestationsförmåga samt marinens röjningsförmåga och undervattensövervakning. Det föreslås ytterligare en beställningsfullmakt på 146 miljoner euro för försvarsmakten som åren 2024–2028 ska användas för upphandling av reservdelar samt för avtal om service och underhåll av systemen.

Försvarsbudgeten hålls på nästan samma nivå under ramperioden

Det reviderade ramförslaget för försvarsministeriets förvaltningsområde 2025–2027 följer till sitt innehåll den plan för de offentliga finanserna för 2024–2027 som regeringen beslutade om våren 2023. I det reviderade ramförslaget ingår dessutom ett årligt tillägg på 50 miljoner euro för försvarsmaktens omkostnader i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo samt en årlig produktivitetsbesparing för förvaltningsområdet. Under ramperioden föreslås också ett tillägg på grund av att betalningsandelarna i Finlands Natomilitära budget och budgeten för programmet för säkerhetsinvesteringar (NSIP) har preciserats. 

Den ramförslagsenliga anslagsnivån för försvarsministeriets förvaltningsområde 2025 är cirka 6,1 miljarder euro och den sjunker till 5,7 miljarder euro 2027. Ändringen föranleds i huvudsak av årliga variationer i finansieringen av multirollflygplansupphandlingen. Ramperiodsplanen innehåller finansiering för direkta kostnader i anslutning till Nato samt för ersättningsanskaffningar för materialstödet som levererats till Ukraina. 


Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220.



Tillbaka till rubrikerna