Sök

2023

29.11.23 12:22

JEF-länderna ökar övervakningen och närvaron på Östersjön

Joint Expeditionary Force (JEF), som leds av Storbritannien, ökar sin närvaro på Östersjön. JEF-ländernas försvarsministrar beslutade om saken i går. 

– Vi beslutade att öka närvaron och övervakningen på Östersjön. Vi kommer att effektivisera skyddet av kritisk undervattensinfrastruktur och utveckla kompetensen för att säkerställa säkerheten. De åtgärder som JEF-länderna fastställt kompletterar Natos, EU:s och staternas egna åtgärder, berättar försvarsminister Antti Häkkänen.  

Havsövervakningen på Östersjön genomförs i december och den kan också fortsätta senare. Finland deltar i övervakningen med marinens och Gränsbevakningsväsendets havs- och luftfartyg. 

Joint Expeditionary Force, som leds av Storbritannien, är en multilateral ram för försvarssamarbete som omfattar de tio länderna – Nederländerna, Island, Storbritannien, Lettland, Litauen, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Estland.
 
– Försvarssamarbetet med JEF-länderna är särskilt viktigt för Finlands säkerhet. Länderna har en gemensam vilja att satsa på säkerheten i vårt område, säger Häkkänen. 

Syftet med samarbetet är att utveckla de deltagande ländernas militära beredskap, förebygga olika kriser och vid behov agera tillsammans i krissituationer. JEF:s huvudsakliga verksamhetsmiljö är Nordeuropa och Östersjöregionen.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Ville Sipiläinen, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 40761 1558 och av Ronni Läpinen, kommunikationsexpert, tfn 0295 140 184. 



Tillbaka till rubrikerna