Sök

2023

07.12.23 14:14

Regeringens proposition om Natos tekniska avtal till riksdagen

Regeringen lämnade den 7 december 2023 en proposition till riksdagen om Natos tekniska avtal som skapar förutsättningar för patentering av sekretessbelagda uppfinningar och för överföring av teknisk information för försvarsändamål.

Propositionen har ett direkt samband med Finlands Natomedlemskap, eftersom Finland har förbundit sig att ansluta sig till avtalen inom 12 månader från det att Finland blev medlem. Avtalen är på så sätt en del av Natos rättsligt bindande avtalsram, som de nya medlemsstater som ansluter sig till nordatlantiska fördraget förutsätts förbinda sig till.

”Genom propositionen fortsätter vi Finlands integrering i Nato. Genom avtalen främjas det ekonomiska samarbetet mellan de allierade och utvecklas den nationella och gemensamma förmågan att försvara sig mot väpnade angrepp”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

 I flera länder finns det nationell lagstiftning om sekretess för uppfinningar, vilket tryggar utnyttjandet av uppfinningen och teknik som förbättrar försvarsförmågan i enlighet med nationella intressen. Genom avtalet om sekretess för uppfinningar skapas förutsättningar för patentering av sådana sekretessbelagda uppfinningar i andra Natoländer och för överföring av information om uppfinningar.

Syftet med avtalet om teknisk information är att underlätta det multilaterala informationsutbytet och trygga rättigheterna för dem som äger den tekniska informationen när informationen överförs för försvarsändamål mellan Natoländerna.

Försvarsmakten föreskrivs få till uppgift att vara den försvarsmyndighet som avses i genomförandeförfarandena för avtalet om uppfinningar. För att trygga sekretessen för uppfinningar föreslås det också bestämmelser om närmare patenteringsförfaranden genom vilka man avviker från vissa bestämmelser i patentlagen.

Genom regeringspropositionen ska båda avtalen och förfarandena för genomförandet av dem sättas i kraft.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Tuomas Hyvärinen, äldre regeringssekreterare, tfn 0295 140 233


Tillbaka till rubrikerna