Sök

Skriftliga spörsmål

30.04.21 14:06

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Hanna Holopainens/gröna skriftliga spörsmål SS 211/2021 rd

Svar på skriftligt spörsmål om FinEst-projektet om samarbete inom flygtrafiktjänsten

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 211/2021 rd undertecknat av riksdagsledamot Hanna Holopainen /gröna:

Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att säkerställa Försvarsmaktens nationella intressen, såsom tryggandet av konfidentiell operativ information, bland annat i fråga om flygvapnets flygningar?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Finlands gemensamma integrerade flygtrafiktjänstsystem för den civila och militära luftfarten omfattar gemensamma flygledningsstrukturer, samverkande flygplatser, datasystem och personal. Vårt integrerade system är en nationell styrka, och genom det kan man på ett tryggt och ekonomiskt sätt använda den gemensamma infrastrukturen utan överlappande
flygtrafiktjänstsystem som belastar statens ekonomi.

Genom reglerna för Europeiska unionens gemensamma europeiska luftrum (Single European Sky, SES) strävar man efter att förbättra den allmänna prestandan i administrationen av flygtrafiken. Det finländska luftrummet hör till det nordeuropeiska funktionella luftrumsblocket (North European Functional Airspace Block, NEFAB). NEFAB grundades genom ett statligt
fördrag (SopS 94/2012) med stöd av förordningen om ett enhetligt europeiskt luftrum (EG) nr 1070/2009. Ett mål med NEFAB-avtalet är att främja gränsöverskridande flygtrafiktjänster samt samarbete mellan militära och civila luftfartsaktörer i de fördragsslutande staterna.

I projektet FinEst strävar man efter att skapa beredskap att erbjuda gränsöverskridande flygtrafiktjänster mellan Finland och Estland. Projektet överensstämmer med SES-reglerna och NEFAB-fördraget, och om det förverkligas blir det en föregångare för gränsöverskridande serviceutbud i hela världen. Projektets mål är att förbättra flygtrafiktjänsternas kostnadseffektivitet och funktionssäkerhet. Enhetliga system skulle också möjliggöra samarbete inom utbildning, stödtjänster och tekniska tjänster samt förbättrad flygsäkerhet kring Finska viken.

Statsrådet har berett projektet FinEst i samarbete med Fintraffic Flygtrafiktjänst Ab sedan 2016. De som deltagit i beredningen har varit kommunikationsministeriet, som ansvarar för projektets verksamhetsområde, samt försvarsministeriet i frågor kring effekter på territorialövervakningen
och den militära luftfarten. 

Oberoende av initiativ för ett enhetligt europeiskt luftrum måste Finland av försvarspolitiska skäl fortfarande behålla kontrollen över vårt eget luftrum och säkerställa förutsättningarna för territorialövervakningen och vår egen militära luftfart samt behålla den slutgiltiga beslutanderätten över ovan nämnda faktorer i vårt eget land. Ur regeringens synvinkel kan integration och samarbete över nationsgränserna förverkligas med ramvillkor, genom vilka man säkerställer förverkligande av Försvarsmaktens lagstadgade uppgifter,
territorialövervakningsmyndighetens verksamhet och flygsäkerheten. I fråga om dessa faktorer ställde försvarsministeriet år 2016 upp ramvillkor för projektet, som enligt de uppgifter man hittills fått inte har uppfyllts.
 
Utlämnande av sådan säkerhetsklassad information som riksdagsledamoten frågade om ska ske så att Försvarsmakten även i fortsättningen har beslutanderätt över vilken information om dess operativa flygverksamhet som kan överlåtas utanför Finlands gränser.

Försvarsministeriet fortsätter samtalen med kommunikationsministeriet och Fintraffic Flygtrafiktjänst Ab om hur ramvillkoren kan förverkligas.

Genom ovan nämnda metoder säkerställer regeringen FinEst-projektets datasäkerhet, utrikes- och säkerhetspolitiska effekter samt allmänna ändamålsenlighet innan det godkänns för verkställande.

Helsingfors 30.4.2021

Försvarsminister Antti Kaikkonen

Tillbaka till rubrikerna