Sök

Skriftliga spörsmål

15.05.22 12:00

Försvarsministers svar på riksdagsledamot Arja Juvonens/saf skriftliga spörsmål SSS 205/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål SSS 205/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål om betydelsen av fältsjukskötarnas arbete i samhället och om beredskapen att förbättra social- och hälsovårds-tjänsterna och deras resurser samt försörjningsberedskapen i ett sä-kerhetsläge i förändring

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 205/2022 rd undertecknat av riksdagsledamot Arja Juvonen /saf:

Hur har regeringen beaktat betydelsen av fältsjukskötarnas arbete i samhället, hur beaktar regeringens aktualitetsredogörelse om förändringar i säkerhetsmiljön fältsjukskötarnas verksamhet i den förändrade säkerhetsmiljön och hur förbereder sig regeringen proaktivt på att förbättra social- och hälsovårdstjänsterna, social- och hälsovårdsutbildningen och försörjningsberedskapen i störningssituationer?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Hälsovården inom Försvarsmakten, som fältsjukskötarna utgör en del av, är en samhälleligt betydande aktör. Hälsovården inom Försvarsmakten har en sakkunnigroll som expert på medicinsk vård under undantagsförhållanden. Dessutom har hälsovården inom Försvarsmakten en viktig roll i den riksomfattande kompetensen inom fält- och katastrofmedicin, i förfrågningar om medicin, i ordnandet av läkemedelslogistiken under undantagsförhållanden samt i den riksomfattande kompetensen inom flyg- och dykmedicin.

Inom Försvarsmakten ansvarar Centret för militärmedicin (SOTLK) för genomförandet av hälso- och sjukvården. SOTLK producerar hälso och sjukvårdstjänster för beväringar, reservister och personalen i enlighet med Försvarsmaktens huvuduppgifter. SOTLK producerar dessutom utbildning i fältmedicin för både beväringar och reservister och stöder också genomförandet av krigsövningar genom att säkerställa den medicinalvård och beredskap för första hjälpen som behövs vid övningarna. Dessutom har SOTLK inom ramen för sina resurser deltagit i stödjandet av andra myndigheter i handräckningsuppdrag. Fältsjukskötarna är en väsentlig yrkesgrupp inom SOTLK. Vid SOTLK arbetar dessutom bland annat läkare, tandläkare, tandskötare, fysioterapeuter, psykologer, forskare, kontorspersonal och annan personal.

Inom Försvarsmakten har man väl förstått hälso- och sjukvårdens betydelse för beväringarnas och personalens hälsa och funktionsförmåga. Betydelsen av medicinsk vård som fungerar under olika störnings- och undantagsförhållanden framhävs: Den tryggar och återställer truppens handlings- och stridsförmåga. Inom Försvarsmakten är utvecklingen av medicinalvården en del av den dagliga verksamheten inom hälso- och sjukvården.

Det råder brist på hälso- och sjukvårdspersonal, både sjukskötare och läkare, på riksnivå. För Försvarsmaktens del har man sett ett behov av att öka antalet sjukvårdspersonal, även fältsjukskötare inom personalen. För fältsjukskötarnas del har tilläggsbudgetarna medfört fler tidsbundna uppgifter och rekryteringarna till dessa har redan inletts. Dessutom strävar man efter att utöka fältsjukskötarnas permanenta uppgifter under de närmaste åren. Tillräckliga resurser är väsentligt för att personalen ska räcka till för en högklassig daglig hälso- och sjukvård´, men också för att trygga olika helheter med anknytning till utbildning och upprätthållande av beredskapen. Betydelsen av dessa beredskapsuppgifter har framhävts ytterligare i det förändrade säkerhetsläget.

För Försvarsmaktens del samarbetar hälsovården inom Försvarsmakten regelbundet med den civila hälso- och sjukvården både vad gäller hälso- och sjukvården under normala förhållanden och beredskapen inför olika störningssituationer. Försvarsmakten deltar i delegationen för social- och hälsovården under undantagsförhållanden. Som en del av detta arbete har Försvarsmaktens medicinalvård berett och genomfört en riksomfattande beredskapskurs inom social- och hälsovård i samarbete med social- och hälsovårdsministeriets beredskapsenhet. Denna ”beredskapskurs för social- och hälsovård” har ordnats två gånger, senast hösten 2021, och avsikten är att den ska ordnas regelbundet även i fortsättningen. Syftet med kursen är att förbättra den finländska hälso- och sjukvårdens gemensamma beredskap för olika undantagssituationer samt att skapa en grund och verksamhetsmodeller för samarbete på såväl lokal, regional som nationell nivå i fråga om beredskap för störningssituationer och undantagsförhållanden och hur man agerar i dessa.

Helsingfors 15.5.2022

Försvarsminister Antti Kaikkonen


Tillbaka till rubrikerna