Sök

Skriftliga spörsmål

23.03.22 12:00

Försvarsministers svar på riksdagsledamot Minna Reijonens/saf skriftliga spörsmål SSS 82/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål SSS 82/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål hur förändrar kriget i Ukraina Finlands inställning till ryskt markägande och vilka åtgärder tänker regeringen vidta snarast möjligt?

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 82/2022 rd undertecknat av riksdagsledamot Minna Reijonen/saf:

Hur förändrar kriget i Ukraina Finlands inställning till ryskt markägande och vilka åtgärder tänker regeringen vidta snarast möjligt?

Som svar på denna fråga anför jag följande:

I Finland har den lagstiftning som utövar tillsyn över fastighetshandeln utanför EU/EES-området varit i kraft sedan den 1 januari 2020. Under de två första åren beviljades sammanlagt 1 156 tillstånd för fastighetsinnehav till alla medborgare utanför EU/EES-området. av dessa beviljades 341 tillstånd till ryska privatpersoner och 24 till företag och sammanslutningar med rysk bakgrund. Av dessa förvärv är ca 80 procent sådana där aktörerna redan bor i Finland och således är endast ca 20 procent sådana affärer där köparens hemadress är utanför Finlands gränser. För jämförelsens skull är det viktigt att notera att det i genomsnitt görs 60 000–70 000 fastighetsaffärer per år i Finland.

Myndigheterna har en lägesbild av hur fastigheter har skaffats nära objekt som kan anses vara strategiska med tanke på deras verksamhet. Utifrån dessa uppgifter görs riskbedömningar och skyddas funktionerna. Det är viktigt att förlita sig på myndighetens förmåga att bedöma när det gäller att skydda myndighetens egen verksamhet. Dessutom är det viktigt att man i samhället allmänt ökar förståelsen för vad allt som är betydande för samhällets funktion och hur dessa funktioner bör skyddas. Också fastigheternas försäljare och de aktörer som hyr ut fastigheterna har sitt ansvar så att man vet med vem man gör affärer eller till vem fastigheterna hyrs ut. Det är också viktigt att skydda exakta uppgifter om plats och förhållanden.

I Finland följs fastighetsförvärv från tredjeländer ovanligt noggrant på EU-nivå. Tillståndsprocessen gör det möjligt att skapa en utmärkt lägesbild så att man vet vem som gör fastighetsköp i Finland, varifrån de skaffas och för vilket användningsändamål. Om man i tillståndsprocessen inte kan bevisa ett direkt hot mot försvaret, gränssäkerheten eller försörjningsberedskapen på ett sådant sätt att motiveringen till förbudet också håller vid eventuella rättsförhandlingar under besvärsprocesserna, kan den myndighet för vars verksamhet användningen av fastigheten senare bevisligen medför ett direkt hot inleda en inlösningsprocess för att säkerställa den nationella säkerheten.

Enligt grundlagen får ingen i Finland diskrimineras på grund av sitt ursprung, i vilket också medborgarskapet räknas. Grundlagen garanterar också skydd för var och en egendom. Det är således svårt att hitta juridiska motiveringar för att begränsa äganderätten till endast ett medborgarskap. Den gällande lagstiftningen gör det dock möjligt att ingripa i situationer där fastighetsinnehavet utgör ett verkligt och verifierbart hot mot Finlands säkerhet. I en rättsstat måste grunderna vara i skick och inga åtgärder kan vidtas enbart på grund av rykten eller misstankar.

Försvarsministeriet har precis inlett ett projekt för att utveckla en helhet av lagstiftning som gäller fastighetsaffärer utanför EU/EES-området utifrån de identifierade behoven. Målet är således att utveckla den redan fungerande och befintliga lagstiftningen så att den ännu bättre än för närvarande ska motsvara de mål som ställts för lagstiftningshelheten. I detta sammanhang är det också möjligt att till behövliga delar beakta det förändrade säkerhetsläget.

Helsingfors 23.3.2022

Försvarsminister Antti Kaikkonen


Tillbaka till rubrikerna