Sök

Skriftliga spörsmål

20.10.21 13:36

Försvarsministers svar på riksdagsledamot Petri Hurus /saf skriftliga spörsmål SSS 527/2021 rd

Svar på skriftligt spörsmål SSS 527/2021 rd

Svar på skriftligt spörsmål om att trygga eftervården av krishanteringen

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 527/2021 rd undertecknat av riksdagsledamot Petri Huru /saf m.fl.:

Hur ämnar regeringen trygga förutsägbar och tillräcklig finansiering för att ordna långvarigt stöd och rehabilitering i anslutning till stödet för dem som återvänder från krishanteringsoperationer och dem som behöver det?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Jag delar oron över det som framläggs i spörsmålet. Vi granskar möjligheten att förbättra resurserna för kamratstöd och rehabilitering genom budgetfinansiering och utveckling av lagstiftningen. Dessutom anser jag att det är viktigt att vi vid försvarsministeriet har inlett omedelbara åtgärder för att anvisa tilläggsresurser för att trygga Finlands fredsbevararförbunds kamratstöd och rehabiliteringsverksamhet för krishanteringsveteraner.

Försvarsmakten, i praktiken Björneborgs brigad, ansvarar för stödet som ges för krishanteringsuppdrag
under tjänstgöringstiden. Med tanke på upprätthållandet av den psykiska funktionsförmågan
är det lika viktigt att familjerna och de anhöriga får stöd under operationen. Stödet görs
i samarbete med Finlands fredsbevararförbund. Efter hemförlovningen från krishanteringsuppdrag
(cirka 2 månader) ordnar försvarsmakten en två dygn lång hemförlovningsutbildning där
man ordnar gruppsamtal och individuella samtal om händelser under operationen i anslutning till
personalstödet.

Huvudstabens utbildningsavdelning ordnar årligen ett kamratstöds- och responsmöte för personer
som skadats i krishanteringsuppdrag.

Ordnandet av kamratstöds- och rehabiliteringstillfällen efter hemförlovningen från en operation
är i övrigt nästan helt beroende av Fredsbevararförbundets kamratstödsverksamhet – såvida personen
inte har behov av fysisk eller psykisk vård, för vilket det finns fungerande arrangemang.
Fredsbevararförbundets telefontjänst för kamratstöd fungerar dygnet runt på frivillig basis.

Delegationen för olycksfall i militärtjänst sammanträder två gånger per år under ledning av Statskontoret.
Delegationen behandlar också frågor som gäller krishantering, inklusive rehabilitering.
I delegationen deltar bland annat Statskontoret, försvarsministeriet, utrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, försvarsmakten, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Finlands fredsbevararförbund. Behovet av att utveckla stödåtgärderna har identifierats i delegationen och viljan att utveckla ärendet är stark.

Försvarsmakten har tillsammans med Statskontoret ingått ett avtal om olycksfallsförsäkring för krishanteringspersonal som kompletterar statens allmänna försäkringsskydd. Avtalet gör det möjligt att om en krishanteringsveteran efter hemförlovningen upplever att han eller hon behöver stöd till exempel på grund av psykiska symtom, stress eller anpassningssvårigheter, kan han eller hon söka vård vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HNS) psykiatriska konsultationspoliklinik som fungerar som riksomfattande koordinator för stödet.

Vid försvarsministeriet bereds för närvarande snabba åtgärder med vilka man kan stöda rehabiliteringen av veteraner inom militär krishantering och andligt stöd. Ministeriet har utlyst ett extra statsunderstöd på sammanlagt 56 000 euro för 2021. Det understöd som kan söks är avsett att användas för rehabilitering och stödåtgärder för veteraner inom militär krishantering. Finlands fredsbevararförbund kan ansöka om detta understöd. Understödet beviljas på ansökan under moment 27.10.50 (Stödjande av försvarsorganisationernas verksamhet). Försvarsministeriet drog som en specialåtgärd slutsatsen i och med utlysningen av det extra statsunderstödet att den finansiering som Finlands fredsbevararförbund fick 2021 av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) blev betydligt mindre än vad som ansöktes och tidigare understöd. Fredsbevararförbundet ansökte om sammanlagt 214 337 euro i understöd för 2021 och beviljades endast 65 000 euro.

Försvarsministeriet stöder och främjar strävandena att Finlands fredsbevararförbunds kamratstödsverksamhet och rehabiliteringsevenemang ska kunna finansieras med budgetmedel. Målet är att trygga att förbundets kamratstöds- och rehabiliteringsverksamhet fortsätter på ett mer hållbart sätt än i nuläget. På grund av den rehabiliterande verksamhetens karaktär lämpar sig social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde som finansieringskälla (till exempel budgetavdelning 33.50 Stöd till veteraner).

I försvarsministeriets veteranprogram för militär krishantering 2020–2023 ingår följande mål: Grundande av ett virtuellt eller fysiskt centrum för krishanteringsveteraner. I delegationen för olycksfall i militärtjänst utreds antingen ibruktagandet av ett virtuellt eller fysiskt center för krishanteringsveteraner. Centret skulle samordna bland annat den information som erbjuds krishanteringsveteraner om stödformer, rehabiliteringsmöjligheter, rehabiliteringshändelser, förmåner i anslutning till veterankortet och erbjuda kundservice per telefon. Tjänster vid det virtuella eller fysiska centret för krishanteringsveteraner kan erbjudas till exempel av Finlands fredsbevararförbund. Ett fullvärdigt grundande av centret skulle förutsätta en årlig tilläggsfinansiering på cirka en miljon euro samt en budgetlagstiftning med bestämmelser om centrets uppgifter och verksamhet (social- och hälsovårdsministeriet).

Grundandet av ett veterancenter till exempel i virtuell form ingår också i rekommendationerna i den parlamentariska kommitténs betänkande om utvecklingen av Finlands krishanteringspolitik. Kommittén fäste också uppmärksamhet vid att finansieringen av stödåtgärderna är tillräcklig och förutsägbar.

Vid försvarsministeriet bereds en utveckling av lagen om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i krishanteringsuppdrag. Målet är att förbättra olycks- och dödsfallsskyddet under utbildningstiden samt att från lagen stryka tidsfristen på sex månader för en posttraumatisk stressreaktion.

I samband med utvidgningen av utbildningsoperationen EUTM-Mali inom militär krishantering bereder försvarsministeriet i samarbete med försvarsmakten en utveckling av stödverksamheten för personal som deltar i operationen under krishanteringstjänstgöringen, före hemförlovningen samt efter tjänstgöringen. För denna verksamhet reserveras nödvändig finansiering för operationens budget. Detta mål och denna uppgift ingår också i det ovan nämnda veteranprogrammet för militär krishantering 2020–2023.

Helsingfors 19.10.2021

Försvarsminister Antti Kaikkonen

Tillbaka till rubrikerna