Sök

Skriftliga spörsmål

23.06.22 12:00

Försvarsministers svar på riksdagsledamot Timo Heinonens/saml m.fl. skriftliga spörsmål SSS 287/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål SSS 287/2022 rd

Svar på skriftligt spörsmål om att förbättra krishanteringsveteranernas ställning

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 287/2022 rd undertecknat av riksdagsledamot Timo Heinonen /saml:

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att utveckla krishanteringsveteranernas ställning, är regeringen beredd att inrätta ett center för krishanteringsveteraner och därmed en tjänst med låg tröskel som fungerar enligt principen om en lucka för veteraner, hur ämnar regeringen utveckla lagstiftningen om PTSD och är regeringen beredd att ändra lagen så att även PTSD-symtom som uppkommer flera år senare kan behandlas?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Ställningen för krishanteringsveteraner som tjänstgjort i militära krishanteringsoperationer har utvecklats i enlighet med dokumentet Kansallisen sotilaallisen kriisinhallinnan veteraaniohjelman toimenpiteet ja tavoitteet vuosille 2020–2023 som jag undertecknade under regeringsperioden. Dessutom har försvarsministeriet stött Finlands Fredsbevararförbund i stödet för kamratstödsverksamhet och kamratstödsevenemang med ytterligare statsbidrag och täckt den bristfälliga STEA-finansieringen. Med det ytterligare statsbidraget har Finlands Fredsbevararförbund kunnat genomföra sin kamratstödsverksamhet nästan enligt sina årliga planer. Under de kommande åren är målet att trygga ett tillräckligt årligt finansieringsstöd för Finlands Fredsbevararförbund, med vilket den planerade kamratstödsverksamheten, personalutbildningen och den övriga verksamheten kan genomföras på planerat sätt.

I det nationella veteranprogrammet för militär krishantering finns en skrivelse om inrättandet av ett virtuellt eller fysiskt center för krishanteringsveteraner. I delegationen för olycksfall i militärtjänst har man utrett antingen ibruktagandet av ett virtuellt eller fysiskt center för krishanteringsveteraner. Till centrets uppgifter hör bland annat att koordinera information till krishanteringsveteraner om stödformer, rehabiliteringsmöjligheter, rehabiliteringsevenemang, förmåner i anslutning till veterankortet, dela länkar till olika ämbetsverks hemsidor och erbjuda kundservice per telefon. Tjänster vid det virtuella eller fysiska centret för krishanteringsveteraner kan erbjudas till exempel av Finlands Fredsbevararförbund. Med de nuvarande finansierings- och personalresurserna kan Finlands Fredsbevararförbund endast genomföra en del av de ovan nämnda tjänsterna.

För att centret ska kunna inrättas fullt ut krävs tilläggsresurser. Målet är att utveckla finansieringsarrangemangen så att Finlands Fredsbevararförbund kan garanteras tillräcklig permanent finansiering i form av ett årligt statsbidrag. Vid behov ska man dessutom granska om det finns ett behov av en egen lag om stöd till militära krishanteringsveteraner, i vilken veterancentrets resurser och uppgifter ingår. Jag anser att det vore bra att främja dessa mål även under nästa regeringsperiod.

I det nationella veteranprogrammet för militär krishantering finns också en skrivelse om utvecklingen av lagen om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i krishanteringsuppdrag. Social- och hälsovårdsministeriet lämnade en utredning om ovan nämnda lag till riksdagen i början av 2019. Då gjordes inga förbättringar som försvarsförvaltningen föreslagit i lagen. Behovet av att utveckla lagen har diskuterats i delegationen för olycksfall i militärtjänst och där har man identifierat ett behov av att ersätta en person även för kostnaderna för behandlingen av en psykisk chockreaktion och att slopa den nuvarande tidsgränsen för uppkomsten av PTSD-symtom. Jag tror att i samband med nästa gång lagen uppdateras kommer vi att få förbättringar av det som nämnts och efterfrågats.

Jag anser att en övergripande utveckling av de militära krishanteringsveteranernas ställning är mycket viktig. Till denna helhet hör genomförande av rekommendationer från olika delegationer och parlamentariska arbetsgrupper, utveckling av lagstiftningen och säkerställande av en tillräcklig finansieringsgrund. Arbetet med att utveckla verksamheten måste fortsätta i samarbete med alla berörda aktörer.

Helsingfors 23.6.2022

Försvarsminister Antti Kaikkonen


Tillbaka till rubrikerna