Sök

Tal 2002

29.04.02 08:46

27.4.2002 Nationella veterandagen västanfjärds krigsveteraner försvarsminister Jan-Erik Enestaman

Ärade krigsveteraner, Mina Damer och herrar, "Det storartade, ja sublima Finland visar vad fria män förmå!" Detta var Winston Churchills kommentar till Finlands vinterkrig.

62 år har nu förflutit från vinterkrigets och 57 år från Lapplandskrigets slut - mycket har hunnit hända sedan dess.

Finland klarade sig bra, landet blev inte ockuperat. Tack vare Er och Era kamrater som stupade, förblev vårt fosterland självständigt. Vi kunde bygga vidare på det demokratiska, fria, finländska samhället. Priset som betalades var ändå högt - tusentals finländska soldater återvända aldrig hem från fronten.

Finland genomlevde 105 dagar av ära i Vinterkriget och över tre år kämpade vi i fortsättningskriget. Kampen var som mellan David och Goljat. De finländska soldaterna och alla på hemmafronten hade i varje fall något unikt som inte kan mätas i vapenstyrka - nämligen viljan, den finländska Sisun.

Krigen är alltjämt föremål för omfattande vetenskaplig forskning. I olika undersökningar och artiklar kommer nya fakta fram om den finländska soldatens uthållighet, militära kunskaper och den äkta finländska andan. Utan dessa egenskaper och utan stödet från hemmafronten hade "vinterkrigets under" inte varit möjligt.

Fortfarande i dag får våra soldater och också andra medborgare erfara denna uppskattning som Ni har förtjänat vårt folk och land. Det känns bra, det är lätt att vara finländare i internationella sammanhang. Man kan vara stolt, Finland har visat hur viktig vår självständighet är och vad det betyder att vara finländare.

Ärade veteraner,

Det är en stor glädje att festtala i min egen hembygds kyrka - det är inte alltför ofta man har möjligheten. Nu när vi är i ett av Svenskfinlands kärnområden vill jag gärna passa på att lyfta upp Nylands Brigad. Jag har sagt det förr - men säger det gärna igen, Nylands Brigad är mera än en brigad. För många unga män och också kvinnor är brigaden det första stället man kommer i kontakt med andra ungdomar från andra regioner. Österbottningen möter helsingforsaren, åbolänningen möter nylänningen, Nylands Brigad är en smältdegel för våra regioner. Stundom har brigaden varit hotat av nedläggning. I dagens läge ser det ljust ut. Brigaden är nu en del av marinen och detta har gjort att utvecklingsmöjligheterna är bättre. I den nya språklagen, som riksdagen skall behandla senare denna vår, finns med en ny skrivning som säger att minst ett av truppförbandena i landet skall vara svenskspråkigt. Det är första gången som detta garanteras i lag. Nylands Brigads framtid står och faller ändå på att de unga finlandssvenska värnpliktiga söker sig dit för att avtjäna sin värnplikt. Därför är det viktigt att utbildningen där är bra, mångsidig och har ett gott rykte.

Ärade veteraner,

Låt mig överblicka Finlands nuvarande säkerhetspolitiska läge och utvecklingen av vårt försvar. Finlands militärpolitiska ställning bestäms av utvecklingen av den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken. Utvidgningen av Europeiska Unionen och Nato samt den fortsatta samhälleliga och militära utvecklingen i Ryssland är också centrala. Finland deltar i Europeiska Unionens krishanteringsverksamhet och har ett omfattande samarbete med Nato. Samarbetet med Ryssland utvecklas bilateralt och från och med 1999 också inom ramen för EU:s s.k. nordliga dimension.

Totalförsvaret omfattar det militära försvaret, det ekonomiska försvaret, befolkningsskyddet, social- och hälsovårdsväsendet, funktionsdugligheten hos samhällets tekniska system, den allmänna ordningen samt försvarsinformationen. Försvaret stöds av en omfattande frivillig organisationsverksamhet vars betydelse är mycket viktig och skall aldrig underskattas.

De grundläggande faktorerna i Finlands försvars? och säkerhetspolitik är militär alliansfrihet, en trovärdig försvarsförmåga och medlemskapet i EU. Som medlem av EU har Finland ytterligare klargjort och förstärkt sin internationella ställning. Medlemskapet har ökat Finlands på verkningsmöjligheter och utvidgat vårt ansvar för stabiliteten i hela Europa.

Vår förmåga att sköta vårt territoriella försvar och integritet är fortfarande viktigast. Vår försvarsförmåga skall på förhand förhindra hot om användning av militär styrka och att vårt om-råde blir föremål för militära åtgärder. Finland måste utnyttja försvarsmakten som ett säkerhetspolitiskt redskap.

Ärade veteraner,

Jag vill till slut ge en kort kommentar av Finlands ställning i den internationella säkerhetspolitiken.

Finland har varit en aktiv deltagare i FN sammanhang redan från 1950-talet. Finland blev medlem i Europeiska Unionen i mitten av 1990-talet. Partnerskap och samarbete är dagens internationella politik. Inget land kan längre isolera sig.

I det militära tänkesättet är partnerskapstänkandet det som gradvis ersätter det nationella tänkandet. Vi måste också bedöma och tänka igenom ansvarighetsfrågorna och fördelarna med det internationella samarbetet. Trots att vår värld är en fredligare plats än tidigare möts vi av nya hot. Det som hände den 11 september förra året är en påminnelse om att världen fortfarande har stora problem att klara av.

Det skulle vara lätt att påstå att nya hotbilder inte är riktade mot Finland. Vi hotar ju ingen men massförintelsevapen eller terrorism är hotbilder för hela den demokratiska världen. Vi bygger vår välfärd genom en större gemenskap och genom den globala marknaden. Välfärden har sitt pris, Ni har lärt oss det genom era tunga erfarenheter.

När vinterkriget började fanns inte en sådan säkerhetskonstellation och Finland blev utan större europeiskt stöd. Nu är det möjligt att bygga upp ett sådant system med vår europeiska familj. Själv tycker jag att modell Kajander inte får upprepas. Detta pris har vi redan en gång betalat.

Värderade veteraner,

Jag har med glädje noterat att Åke Lindman har påbörjat ett projekt för att dokumentera Win-ston Churchills kommentar: "Det storartade, ja sublima Finland visar vad fria män förmå".

Detta yttrande skall citeras i huvudtiteln på en stor krigsfilm i två delar, vilken initierats av finlandssvenska krafter och som nu blivit en nationell angelägenhet i Finland. Filmen tar upp de finlandssvenska truppernas imponerande insats i Finlands kamp för sin självständighet. Filmen behandlar det stora fältslaget vid Tali-Ihantala norr om Viborg sommaren 1944. Slaget utmynnade i en avgörande avvärjningssegrar. Finlands armé lyckades stoppa Röda Armén på alla frontavsnitt, inklusive också Tienhaara och Vuosalmi. Filmen kommer att belysa de finlandssvenska trupperna i våra krig. Detta är viktigt inte minst för de kommande generationerna. Det är ett område som dessutom glöms bort i historieskrivningen.

Den finländska försvars och säkerhetspolitiken är inne i ett brytningsskede. Trots det finns det ett arv som inte kommer att förändras och det arvet gav Ni under de svåra åren då Finland förblev självständigt.

Vi kommer inte att glömma era uppoffringar, Ni är det fria Finland.






Tillbaka till rubrikerna