Sök

Tal 2003

01.01.03 13:43

1.1.2003 Försvarsminister Jan-Erik Enestams hälsning vid nyårsmottagningen

För Finlands försvarsförvaltning var 2002 ett år med mycket positiva förtecken.

Vi hade en stor mängd uppgifter att sköta men lyckades trots det uppnå de uppställda målen. Försvarsförvaltningen åtnjuter fortsatt hög respekt såväl bland medborgarna som internationellt och för detta vill jag rikta mitt tack till alla dem som arbetar inom försvaret eller sysslar med frivilligt försvarsarbete.

Verkställigheten av statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse hörde till de viktigaste uppgifterna under 2002. Förverkligandet av organisationsreformerna som linjerats i redogörelsen har inletts och målet är att göra landets försvar ännu effektivare än tidigare. De lokala och regionala skadeverkningarna av reformerna har begränsats till ett minimum. Fastighetsreformen inom försvarsförvaltningen har också framskridit.

Det partnerskapsprogram som inletts inom försvarsförvaltningen erhöll särskild uppmärksamhet. Avsikten är att inom ramen för programmet klarlägga i vilken utsträckning det är möjligt att överföra sådana verksamheter till utomstående partners som idag sköts av försvarsmakten. Detta skulle erbjuda försvarsmakten en chans att koncentrera sig i ännu större utsträckning på sin kärnuppgift, dvs. det militära försvaret. Programmet är som bäst inne i ett pilotskede vars avsikt är att med hjälp av några projekt utreda vilka möjligheter det finns att ingå partnerskap. Det har inte fattats några egentliga beslut om reformer som berör försvarsförvaltningen eftersom man först vill utreda frågan i lugn och ro. Arbetet utgår dock från omtanke om de anställda och det sker i samarbete med såväl olika personalorganisationer som kommunala och regionala myndigheter.

En av de grundläggande förutsättningarna för säkerhet och försvarsförmåga är utveckling av den finländska industrin för tillverkning av försvarsmaterial. Vi kan med tillfredsställelse notera att sektorn har genomgått en systematisk och omständlig reform. Arbetet börjar bära frukt. Ett bevis på detta är det beslut som Polen nyligen fattade om att skaffa finländska bepansrade fordon tillverkade av Patria-koncernen för sin försvarsmakt. Finlands deltagande i försvarsmaterialsamarbete på såväl nordisk som europeisk nivå bidrar till upprätthållandet av den nationella försörjningsförmågan.

Det internationella samarbete som Finlands försvarsförvaltning idkar har blivit både mer omfattande och djupare. Vi deltar i utvecklandet av Europeiska unionens krishanteringsförmåga och fortsätter samarbetet för partnerskap för fred med NATO. Det nära samarbetet mellan Finland och de övriga nordiska länderna och särskilt Sverige har fortsatt såväl inom ramen för fredsbevarande verksamhet som försvarsmaterialprojekt. Samarbetet med de baltiska länderna har börjat ändra karaktär i och med att länderna förbereder sig inför ett medlemskap i NATO; normalt bilateralt samarbete ersätter småningom biståndsprogrammen.

De finländska fredsbevararna runtom i världen är förtjänta av ett särskilt tack - de har gjort ett utmärkt arbete för att befästa Finlands internationella uppskattning. Ett konkret bevis på denna uppskattning är det faktum att Finland är det första landet som inte är medlem i NATO som i vår skall leda en internationell brigad i en fredsbevarande operation i Kosovo underställd NATO.

Under 2003 skall vi vidare öka våra insatser i operationer underställda FN genom att sända ett stabskompani till gränszonen mellan Etiopien och Eritrea.

Finland bör kontinuerligt evaluera sin ställning i den föränderliga internationella säkerhetsmiljön. Det är positivt att de militära hotbilderna har klart minskat i hela Europa. De har dock ersatts av nya hot, såsom terrorism och utbredning av massförstörelsevapen, som endast kan bekämpas genom internationellt samarbete. Det ligger i Finlands och andra små länders intressen att medverka till beslut som berör deras säkerhet. I framtiden kommer de enskilda ländernas nationella säkerhet i allt högre grad att stöda sig på multilateralt internationellt samarbete i olika forum. Också samarbete på nationell nivå är nödvändigt. Försvarsförvaltningens primära uppgift är att sörja för det militära försvaret. Därtill måste vi dock samarbeta intensivt med olika myndigheter för avvärjande av hotbilder som riktar sig mot medborgarnas välfärd och säkerhet. Vi ämnar fortsätta detta arbete också under året som nu begynner.


Tillbaka till rubrikerna