Sök

Tal 2003

27.04.03 13:10

Försvarsminister Matti Vanhanens tal på den nationella veterandagen i Seinäjoki

Ärade veteraner, Bästa Seinäjokibor, Mina damer och herrar.

Jag har den stora glädjen att framföra Statsrådets hälsning till vår gemensamma fest.

Det är en stor ära för mig, att jag får hålla mitt första offentliga tal som försvarsminister till er veteraner. Jag känner även en speciell heder i och med att jag kan inleda mitt arbete just här i Österbotten, som traditionellt har varit ett starkt stödområde för vårt nationella försvar.

På den nationella veterandagen är det skäl att återkalla den spända internationella situationen som föregick krigen. Då man innan krigen bedömde våra möjligheter att klara oss som en självständig nation, såg våra möjligheter inte goda ut. På tröskeln till vinterkriget och till det stora anfall som ägde rum sommaren 1944 fanns det till och med skäl att misströsta, men lyckligtvis orkade generationen av veteraner tro på en ljusare morgondag och de förmådde hålla emot.

Jag vill därför i inledningen av min hälsning ge uttryck för de yngre generationernas högaktning för era hjältedåd och för det arv – ett fritt Finland – som era stordåd gav upphov till. De uppoffringar som er generation gjorde var inte förgäves. Finland är ett bra land. Det är tack vare er veteraner tryggt att bo och leva i Finland.

Vårt lands nya regering inledde sitt arbete denna påsk. Enligt regeringsprogrammet som publicerades den 17.4. kommer regeringen att utveckla försvarsmakten och försvarets andra delområden i enlighet med de säkerhets- och försvarspolitiska redogörelserna. Den förra redogörelsen blev färdig år 2001 och den nästa kommer att överräckas till riksdagen år 2004. Förfarandet med redogörelserna erbjuder oss en möjlighet att långsiktigt granska vår säkerhetspolitiska verksamhetsmiljö och vi kan med hjälp av redogörelserna göra balanserade beslut som tar i beaktande våra nationella intressen. I vår säkerhetspolitik betonas traditionellt övervägande, stabilitet och kontinuitet.

I enlighet med regeringsprogrammet kommer man i framtiden i allt högre grad att ta i beaktande även nya typer av risker och hot. I planerings- och utvecklingsarbetet kommer man att lägga särskild vikt vid att höja beredskapen beträffande ombesörjningen, befolkningsskyddet samt skydd av informationssystem och informationsverksamhet. Man kommer även att ta i beaktande hot så som miljökatastrofer och andra typer av storolyckor. Allt det ovannämnda exemplifierar ett nytt sätt att skapa en säkerhets- och försvarspolitisk redogörelse.

Bästa veteraner,

Frontveteranernas och krigsinvalidernas ställning och regelrätta rehabilitering utvecklas fortsättningsvis i enlighet med regeringsprogrammet. Regeringen förbereder en mångsidig plan, där flera olika administrativa områden tillsammans förbereder sig på det faktum, att den åldrade befolkningens andel i Finland kommer i framtiden att öka. I första hand kommer man att stöda åldringars möjligheter att bo hemma. Detta berör naturligtvis även våra krigsveteraner. En av regeringens tyngdpunkter har att göra med förbättrandet av hälso- och åldringsvård. Mängden av personal som arbetar med åldringsvård kommer att ökas, man kommer att underlätta situationen för dem som sköter om sina anhöriga samtidigt som kommunernas statsbidrag kommer att höjas, så att kommunerna skall kunna förverkliga dessa målsättningar.

Jag tror att de nära kontakterna mellan försvarsförvaltningen och veteranorganisationerna i vårt land kommer att bestå och att denna relation kommer att garantera att veteranernas åsikter kommer att tas även i fortsättningen i beaktande då man utvecklar vårt nationella försvar. Jag kan likaså garantera er, att de säkerhetspolitiska besluten kommer också i framtiden att göras för att vårda det arv som veteranerna skänkt oss – vårt gemensamma fria fosterland.

Jag önskar Er alla en riktigt trevlig festdag.

Tillbaka till rubrikerna