Sök

Tal 2006

10.05.06 12:41

Försvarsminister Seppo Kääriäinen, tal vid det nordiska försvarsministermötet vid Svalbard

Jag tror att vi kommit till den absoluta toppen i samarbetet mellan nordiska försvarsministrar. Jag granskade hemma lite kartbollen och sökte efter städer eller byar på arktiska området. Jag märkte, att Longyearbyen är absolut den nordigaste tätbefolkade orten. Mera norr på kartbollen kunde vi inte kliva för att hålla det här mötet.


Fastän vi är så långt borta, har vi haft ett mycket intressant försvarsministermöte. Intresse stammar från agendan som har varit lång och mångsidig. Agendan speglar också, hur globalt vårt arbete har blivit.  Här nära Nordpolen diskuterar vi om ärenden, som gäller inte bara Norden, men också Europa, med hänsyn till Ukraina. Vi diskuterar också om Afrika, såsom Sudan och Darfur. Vi koncentrerar inte bara på geografiska områden, men vi fokuserar också på konceptutveckling och får första hand information om viktiga strategiska ärenden.  Vi har verkligen gått långt från dagarna, var vårt enda ärende var fredsbevarande operationer.


Vad som gäller utvidgningen av vår gemensamma agenda har Ni norrmän varit mycket aktiva.  Ni har varit som drivande kraft, när vi tillsammans har planerat till exempel gemensamma aktiviteter att stöda Ukraina. Vi värderar också Er vilja stödja FN:s roll i fredsbevarande operationer. Vi behöver verkligen se till att FN fortsätter att vara en aktiv och en trovärdig styrka inom fredsbevarande operationer. Vi alla representerar länder som är rätt små. FN är för oss en naturlig samarbetspartner därför att våra samhällsstrukturer baserar sig på de principer som FN försöker främja.


Kära Anne-Grete


En del av vårt samarbete är att lära känna bättre varandras länder och omständigheter. Därför är det viktigt, att alla möten inte organiseras i huvudstäderna.  Det är alltid både nyttigt och roligt att presentera lite exotiska orter för gäster. Jag är rädd för att jag eller min efterträdare skall ha svårigheter med de, när det nästa gången är vår att stå för ordförandeskapet bland de nordiska länderna. Danmark organiserade ju ett möte cirka tio år sedan I Grönland. Och Du Leni har optioner såsom Kebnekaise. Men vi stackars finnar, vad kunde vi upptäcka.  Kunde det vara till exempel de djupaste skogar från min hemort Savolax. Det måste vi fundera på.


Men i alla fall. Hjärtligaste tack för en smaklig måltid och för ett välorganiserat möte och framför allt för den hjärtevärmande atmosfären som har omgett det här enastående mötet.


Tillbaka till rubrikerna