Sök

Karriärberättelser

06.10.22 10:29

Antti Kola, sakkunnig

1. Vem är du?

Jag heter Antti Kola och arbetar som sakkunnig på viss tid vid sekretariatet för Säkerhetskommittén. Nu är det första året förbi och det andra året ligger framför mig. Min karriär är alltså fortfarande inte så lång, men jag har trots det lyckats få mycket erfarenheter. 

2. Vad hör till din arbetsbeskrivning?

Arbetsfältet för Säkerhetskommittén och dess sekretariat är mycket omfattande – hela det finländska samhället och dess beredskap inför olika störningssituationer. Beredskapen i Finland utvecklas också med hela samhällets resurser, och vid sidan av förvaltningsområdena och myndigheterna spelar också organisationssektorn och näringslivet en viktig roll i samarbetsmodellen för den övergripande säkerheten. Allt det här, utan att naturligtvis glömma varje medborgares personliga beredskap.

Min egen arbetsbeskrivning är mycket mångsidig och har också varierat under det gångna året. Jag började mitt arbete med uppgifter som hänför sig till cybersäkerhet, hybridpåverkan och desinformation, så det gångna året har gett många intressanta möjligheter till lärdomar och upplevelser från första parkett. Min arbetsbeskrivning omfattar i dag till stor del helheter för internationell beredskap, och jag ansvarar också för planering och genomförande av kommunikation. 

Man kan alltså säga att jag sysslat med nästan allt från lokal till regional, nationell och internationell beredskap. Förutom beredskap har övergripande teman varit bland annat cybersäkerhet, resiliens och informationspåverkan.

3. Hur kommer det sig att du började arbeta vid försvarsministeriet?

Jag började jobba på ministeriet på ett ganska traditionellt sätt. På våren 2020 genomförde jag högskolepraktiken som hör till universitetsstudierna vid sekretariatet för Säkerhetskommittén. Tidpunkten var mycket intressant eftersom jag började som praktikant i februari 2020 – en månad senare isolerades Nyland tillfälligt från resten av Finland. Sedan dess har världen förändrats på många sätt, och det här har också avspeglats i arbetsuppgifterna. 

Praktiken öppnade mina ögon för frågor kring beredskap och säkerhetspolitik, och jag kunde senare fördjupa dessa lärdomar ytterligare vid utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering. Till mitt nuvarande jobb kom jag i slutet av sommaren 2021 för att ersätta en specialsakkunnig som hade gått över till andra uppgifter, och det är med det här jobbet som jag sedan har fått fortsätta. 

Jag uppmuntrar alla som drömmer om en karriär inom försvars- eller statsförvaltningen att vara aktiva och ta initiativ och framför allt att vara vidsynta. Om man håller fast vid dessa, får man säkert slutligen göra saker som man tycker om.  

4. Vilka frågor är aktuella i ditt jobb för närvarande?

För närvarande arbetar vi med många aktuella frågor. På grund av det som skett under den senaste tiden har det hänt och händer det fortfarande mycket på beredskapsfältet. På regional och internationell nivå har beredskapen till följd av covid-19-pandemin hamnat i fokus på ett nytt sätt, och det finns mycket att göra i detta avseende. När det gäller den internationella beredskapen syns i mina uppgifter framför allt den intensifierade bilaterala dialogen med olika partnerländer i beredskapsfrågor, stärkandet av EU:s gemensamma krisberedskap och motståndskraft mot störningar samt konsekvenserna av Finlands medlemskap i Nato vad gäller beredskap och resiliens. 

Kommunikationens betydelse ökar också i det dagliga arbetet, och det finns för närvarande en efterfrågan på kommunikation om beredskap. Också inom denna sektor utförs samarbetet med viktiga partner. 

5. Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag skulle säga att det bästa med mitt jobb är att bilda nätverk och interagera med människor. Som samordnare för beredskap har Säkerhetskommittén ett nära samarbete med de ovannämnda instanserna, och arbetet i sig kräver att den som utför arbetet lätt kan komma överens med människor. Det bästa med det här är att få höra olika synpunkter och kunna utvecklas genom dem. 

6. Beskriv din arbetsgemenskap med några ord.

Försvarsministeriet, och särskilt sekretariatet för Säkerhetskommittén som en del av ministeriet, är en relativt liten arbetsgemenskap. Det tycker jag är bra på många sätt. Hjälpen är aldrig långt borta, det finns alltid hjälp att få och ingen lämnas ensam. De här är viktiga frågor i alla arbetsgemenskaper, men inom försvarsministeriet kommer de verkligen till uttryck. Jag är stolt över att få arbeta och lära mig som en del av en så här kompetent och sakkunnig grupp.


Tillbaka till rubrikerna | 0 Kommenttia | Kommentoi