Sök

2011

09.09.11 09:00

Utredningsman Elorantas rapport om försvarsmaktens lastbilsupphandling klar

Den av försvarsministeriet i maj tillsatta utredningsmannen, bergsrådet Jorma Eloranta, har fått sin rapport klar och överlät den till kanslichef Arto Räty den 9 september 2011. Försvarsmakten och Sisu Auto har med stöd av bergsrådet Eloranta löst sina meningsskiljaktigheter gällande lastbilsanskaffningarna och undertecknat ett förlikningsavtal i saken.

-Utredningsarbetet kunde klaras av snabbt trots det svåra utgångsläget, då den ansvariga ledningen och de sakkunniga vid försvarsförvaltningen och Sisu skred till verket för att lösa frågorna, konstaterar bergsrådet Jorma Eloranta och berömmer parterna.

För armén var det väsentliga att kunna ta i bruk de beställda fordonen så snabbt som möjligt. Med hjälp av utredningsmannen kunde man återställa förtroendet för samarbetet mellan parterna. Arméns Materielverk tackar utredningsman Jorma Eloranta för ett väl gjort arbete, säger verkets direktör brigadgeneral Kyösti Halonen.

-Nu råder det normala förhållanden mellan försvarsmakten och Sisu på det sätt som det bör vara mellan en representant för den inhemska försvarsmaterielindustrin och dess huvudkund, konstaterar Sisu Autos styrelseordförande Olof Elenius.

Utredningsman Eloranta presenterar i sin rapport också förslag till hur försvarsmaktens materielanskaffningar kan utvecklas så att de effektivare än tidigare lämpar sig för en nätverkande omgivning. Han föreslår en organisation med två steg för ledningsarbetet inom projekten. Enligt utredningsmannen bör parterna mera exakt än tidigare komma överens också om hur kvalitetssystemen tillämpas. Eloranta föreslår att det även ska övervägas om försvarsförvaltningens upphandlingsväsen kan göras produktivare om upphandlingsorganisationerna slås samman.

Utredningsman Elorantas rapport kan i sin helhet läsas (på finska) på försvarsministeriets webbplats på adressen www.defmin.fi från den 9 september 2011 kl. 9.00.

Ytterligare upplysningar ges av utredningsman Jorma Eloranta (tfn 040 539 5542), regeringssekreterare Iikka Marttila (tfn 09-160 88137) och kommunikationsdirektör Jyrki Iivonen (tfn 09-160 88200 eller 050 568 0553). 


Tillbaka till rubrikerna